Close

Nieuwe records op Wall Street en handelsdeal met Vietnam

SuperUser Account 0 0

Verenigde Staten

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten konden op woensdag in het groen sluiten, waarbij de S&P 500 en de NASDAQ nieuwe records vestigden. De indexen stegen respectievelijk met 0,47% en 0,94%. De Dow Jones had het moeilijker en liet een kleine daling van 0,02% zien.

Ondanks de overwegend groene cijfers op Wall Street kwam er wel wat verontrustend nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal jobs in de private sector kromp in juni onverwacht, zoals bleek uit cijfers van ADP. De jobmarkt kromp met 33 000 banen, wat de eerste daling was sinds maart 2023. Economen hadden een toename van 100 000 jobs voorspeld. Daarnaast werd het cijfer van de maand mei naar beneden bijgesteld. In plaats van een toename van 37 000 jobs vorige maand, waren dit er slechts 29 000. Het merendeel van het banenverlies kwam voor rekening van de professionele en zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs. De krimp werd getemperd door een toename van het aantal jobs in de verwerkende industrie en de mijnbouw. Deze vertragende arbeidsmarkt kan mogelijk een teken zijn dat de Amerikaanse economie niet zo sterk is als beleggers denken. Vandaag geeft ADP een nieuw rapport vrij over de nonfarm payrolls. Indien ook dit cijfer tegenvalt, wordt de kans op een renteverlaging van de Federal Reserve later deze maand steeds groter.  De centrale bank heeft immers een dubbel mandaat waarbij de instelling de inflatie onder controle moet houden, maar ook moet streven naar een maximale werkgelegenheid. Opmerkelijke stijgers waren aandelen die een blootstelling hebben aan Vietnam. Na lang onderhandelen hebben de Verenigde Staten en Vietnam een handelsdeal gesloten. Hierover verderop meer. Nike, dat ongeveer de helft van zijn schoenen in zowel China als Vietnam produceert, sloot 4% hoger. Andere kledingmakers surften mee op dit goede nieuws met een stijging van respectievelijk 1,83% en 2,85% voor Under Armour en On Holding.

Blik op Azië

De Aziatische markten geven geen eenduidige richting aan. De Japanse sterindex Nikkei 225 noteert aan een klein verlies van 0,15%. De breder samengestelde Topix noteert vlak. De Hang Seng index uit Hongkong verliest 0,74% terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,62% wint.

De aandelenmarkt in Vietnam noteert aan haar hoogste niveau in drie jaar. De aangekondigde handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Vietnam heeft hier uiteraard iets mee te maken. Hoewel de exacte details nog niet duidelijk zijn, maakte president Trump bekend dat de Verenigde Staten een tarief van 20% zullen hanteren op de import van Vietnamese goederen. Daarnaast zal Vietnam geen invoertarief opleggen op Amerikaanse producten, waardoor de Verenigde Staten een vrije toegang hebben tot de Vietnamese markten. Vietnam stemde er ook mee in dat op goederen een tarief van 40% zou worden geheven als ze afkomstig waren uit een ander land en naar Vietnam werden overgebracht om uiteindelijk naar de Verenigde Staten te worden verscheept. Dit proces, bekend als transshipment, wordt gebruikt om handelsbarrières te omzeilen. China, een van de grootste exporteurs naar de Verenigde Staten, zou Vietnam op grote schaal gebruiken als overslagcentrum. Het is wel nog onduidelijk wanneer de nieuwe regels van kracht worden en of deze overeenkomst reeds effectief ondertekend is door beide partijen.

Europa

De markten in Europa lieten een gemengd beeld zien. De BEL20 sloot vlak terwijl de FTSE 100 een kleine daling van 0,12% liet zien, in een zeer volatiele handelssessie. De Franse CAC40 kon wel met winst sluiten, net zoals de Duitse DAX. De indexen stegen met respectievelijk 0,99% en 0,49%. D

Beleggers roteren uit technologie

SuperUser Account 0 9

Verenigde Staten

Beleggers startten het tweede kwartaal met een rotatie uit technologieaandelen ten voordele van traditionele sectoren. De NASDAQ kende hierdoor een verlies van 0,82%, terwijl de Dow Jones een stijging van 0,91% liet zien. De brede S&P 500 kende een lichte daling van 0,11%.

Nadat de bromance tussen Elon Musk en Donald Trump enkele weken abrupt eindigde, hebben de twee kemphanen een vervolg gebreid aan hun rondje moddergooien. Musk blijft zich verzetten tegen de “Big Beautiful Bill” van president Trump, dat één van de paradepaardjes van zijn tweede ambtstermijn moet worden. Deze wetgeving zou positief zijn voor gezinnen met een hoger inkomen in de Verenigde Staten, terwijl er bespaard wordt op programma’s als Medicaid en voedselhulp. Musk had niet per se bezwaar tegen de besparingen maar stelt dat de voordelen voor welgestelde gezinnen het Amerikaanse begrotingstekort verder zouden verhogen. Volgens een analyse van het Congressional Budget Office bevat het wetsvoorstel belastingverlagingen die de nationale schuld de komende tien jaar met ongeveer $3 biljoen zouden doen toenemen. Daarnaast uitte Musk kritiek op het feit dat de wet honderden miljarden dollars aan steun voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie zou schrappen. Ook zouden de belastingvoordelen voor elektrische wagens gedeeltelijk geschrapt worden. Deze openlijke ruzie zorgde ervoor dat het aandeel van Tesla met meer dan 5% zakte. Voor dit jaar noteert het aandeel aan een verlies van ruim 20%.

Aandelen van bedrijven in schone energie kenden op dinsdag een forse stijging, terwijl zij een dag eerder nog klappen kregen. Reden was een wijziging in de One Big Beautiful Bill Act toen deze aan de Senaat werd voorgelegd. In het weekend doken de eerste geruchten op dat er een belasting in de wet zou zijn toegevoegd op wind- en zonneprojecten. De belasting is van toepassing op projecten die onderdelen gebruiken van “zorgwekkende buitenlandse entiteiten, lees China, boven een bepaalde drempel. Deze belasting werd uiteindelijk geschrapt, wat een opsteker was voor de sector. Onderzoek toonde aan dat deze belasting $7 miljard aan de belastingdruk aan de sector zou toevoegen.

Blik op Azië

De markten in Azië gingen overwegend lager. De Japanse sterindex Nikkei 225 daalde met 0,51% en de breder samengestelde Topix liet een kleine daling van 0,10% zien. Terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi met 0,72% daalde, slaagde de Hang Seng Index uit Hongkong er wel in om winst te boeken. De index steeg met 0,67%. De CSI 300 van het Chinese vasteland noteerde quasi vlak.

Macro-economisch nieuws kwam er uit Zuid-Korea. De inflatie in het land bereikte met 2,2% haar hoogste niveau sinds januari. Deze stijging was iets sterker dan verwacht. Economen hadden een stijging naar 2,1% verwacht. De kerninflatie in het land bleef stabiel op 2%.

Europa

De Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien. De BEL20 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk kenden een winst van respectievelijk 0,46% en 0,28%. Terwijl de Franse CAC40 nagenoeg vlak sloot, kende de Duitse DAX een verlies van 0,99%.

De inflatie in de eurozone is in juni naar licht toegenomen, zo blijkt uit voorlopige resultaten. Deze kwam uit op 2% waardoor deze rond de doelstelling van de Europese Centrale Bank blijft. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, bleef stabiel op 2,3%. Economen verwachten nu dat de Europese Centrale Bank de rente tijdens haar volgende vergadering in juli stabiel zal houden op 2%. In september volgt dan naar verwachting de laatste renteverlaging van het jaar.

De Europese ma

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top