Close

De beste Nederlandse dividendaandelen voor 2023

SuperUser Account 0 0
Beste Nederlandse dividendaandelen
Dividendaandelen zijn een populaire keuze onder beleggers die op zoek zijn naar een gestage inkomstenstroom. Nederland heeft een sterke economie en biedt een verscheidenheid aan bedrijven die dividend uitkeren. Bovendien kent Nederland een voordelig belastingklimaat voor dividend, waardoor het een interessante plek is om in dividendaandelen te beleggen. In dit artikel kijken we naar enkele van de beste dividendaandelen in Nederland, inclusief hun prestaties, dividenden en algehele groeipotentieel. We beginnen met een korte introductie over dividend beleggen

Dividend aandelen

Beleggers kopen doorgaans aandelen voor de koerswinst of het dividend, maar een combinatie is natuurlijk nog fijner. Bij dividendbeleggen ligt de focus echter vooral op aandelen met een aantrekkelijk dividendrendement. Een uitkering aan de aandeelhouders zorgt ervoor dat beleggers geld kunnen verdienen aan aandelen zonder deze te hoeven verkopen. Meestal bestaat het dividend uit een deel van de winst die een organisatie uitkeert aan de aandeelhouders. De winst die organisaties niet uitkeren blijft in het bedrijf en kan bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in groei. Organisaties die een kleiner deel van de winst uitkeren houden dus meer geld over om te herinvesteren en verder te groeien. Daarom zien we meestal dat groeibedrijven geen of weinig dividend uitkeren en volwassen bedrijven met weinig zicht op groei (cash cows) juist wat meer.

Voorwaarden voor dividend

Er zijn twee ‘voorwaarden’ waar bedrijven aan moeten voldoen om (veel) dividend uit te keren over een langere termijn. Ten eerste moeten bedrijven consequent winst maken om dit te kunnen verdelen onder aandeelhouders, want zonder winst is er meestal geen geld om het dividend te betalen. De tweede voorwaarde is dat het bedrijf geen andere/betere doelen heeft voor het geld. Bedrijven die in mindere mate de mogelijkheid hebben om in groei te investeren, doen er veelal verstandig aan om een groter percentage van de winst als dividend uit te keren.

Bovenstaande aspecten zorgen ervoor dat bedrijven die veel dividend uitkeren meestal komen uit stabiele, meer gevestigde sectoren zoals: banken, olie-, telecom-, vastgoed- en utiliteitsbedrijven. Sectoren die traditioneel weinig dividend uitkeren zijn technologie-aandelen, al zijn er in deze sector inmiddels ook gevestigde partijen die wel degelijk een dividend uitkeren. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft en Intel.

Wat is een payout ratio?

Het begrip payout ratio duidt simpelweg op hoeveel procent van de winst per aandeel uitgekeerd wordt als dividend. Deze ratio wordt veelal als een voornemen door het bedrijf naar buiten gebracht, maar het zijn geen regels waaraan het bedrijf zich verplicht dient te houden. Een hoge payout ratio zien we vaak bij bedrijven die nauwelijks groeien, maar wel een stabiele inkomstenstroom hebben. Specifiek voor REIT’s (vastgoedbedrijven) geldt dat zij verplicht zijn om 90% van hun nettowinst aan dividend uit te keren.

Een te hoge payout ratio kan er echter op duiden dat het bedrijf te weinig geld overhoudt om tegenslagen op te vangen of te investeren in de toekomst van het bedrijf. Beleggers moeten zich dan ook te allen tijde afvragen of een zeer hoge pay out ratio wel ho

Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

SuperUser Account 0 0

Het heeft even geduurd, maar ook de Nasdaq lijkt nu echt het pad naar boven te kiezen. De Nasdaq composite laat op de grafiek een krachtige opwaartse uitbraak zien, waarbij de dalende trend en de weerstand van de afgelopen maanden worden doorbroken. Daar waren echter wel wat woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell voor nodig. De reactie op de renteverhoging van 25 basispunten was licht negatief, maar nadat de speech van Powell begon, liepen de aandelenbeurzen stevig op. Bij het slot stond de Nasdaq maar liefst 2% hoger op 11.816 punten en de S&P 500 wist 1,05% hoger te eindigden op 4.119 punten.

Powell benadrukte dat de inflatie wel wat afneemt, maar nog op een hoog niveau noteert. Toch grepen beleggers uitspraken als ‘the disinflationary process has started’ aan om massaal in aandelen te stappen. Er werd ook gezegd dat de rente nog verder zal worden verhoogd en nog enige tijd hoog zal moeten blijven. Maar blijkbaar gelooft de markt de Fed (wederom) niet helemaal. Na het rentebesluit vielen de rentes bijvoorbeeld stevig terug. Het rendement op de Amerikaanse 10-jaars staatslening daalde met 12 basispunten tot 3,409%. Het rendement op 2 jaar
rendement daalde eveneens met 11 basispunten tot 4,096%.

Vooral technologie-aandelen waren in trek. Microsoft steeg met 1,99%, Amazon kon 1,96% bijschrijven en Alphabet won 1,56%. Het aandeel Meta won gedurende de reguliere beurshandel 2,8%, maar nabeurs kwam daar nog eens 20% bovenop. Meta Platforms maakte een daling van de jaaromzet bekend, maar de cijfers over het 4e kwartaal konden positief verrassen. De omzet kwam hoger uit dan verwacht, maar daalde wel met 4%. Beleggers reageerden vooral positief op de enthousiaste outlook van het bedrijf. Nabeurs komen onder andere Amazon, Ford, Alphabet en Apple met de cijfers naar buiten.

Kwartaalcijfers Meta

Meta zei dat het in het eerste kwartaal een omzet verwacht tussen $26 miljard en $28,5 miljard. Analisten hielden eerder rekening met een omzet van $ 27,1 miljard dollar, volgens Refinitv. Bovendien verwacht het bedrijf zijn totale uitgaven in 2023 f

ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

SuperUser Account 0 0

Geschatte leestijd: 3 minutes

Via de LYNX Nieuwsbrievenservice houden wij onze klanten op de hoogte van het laatste beursnieuws. Ook bevatten deze e-mails exclusieve nieuwsbrieven van nationale en internationale experts.

De inhoud van deze nieuwsbrieven zijn gebaseerd op zowel technische als fundamentele analyse. U kunt zich aanmelden via de volgende link: LYNX Nieuwsbrievenservice.

Eén van de nieuwsbrieven is de BreakoutTrader. Deze uitgave wordt verzorgd door het Oostenrijkse www.ratgebergeld.at. Achim Mautz speurt samen met zijn team de markten af naar interessante koersgrafieken. Aan de hand van technische analyse deelt hij interessante trading set-ups voor aandelen en ETF’s.

In deze nieuwsbrief ontvangt u vijf interessante beleggingsideeën, waaronder een Nederlands aandeel, een Duits aandeel, twee Amerikaanse aandelen en de ETF van de week.

In dit artikel geven we u alvast de ETF van de week cadeau. Mocht u benieuwd zijn naar de overige vier beleggingsideeën, schrijf u dan vrijblijvend in en ontvang wekelijks de BreakoutTrader.

SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

Met de SPDR S&P US Financials ETF krijgen beleggers blootstelling aan de prestaties van Amerikaanse bedrijven die zich specifiek richten op financiële diensten. De dividendinkomsten van de ETF worden herbelegd. De grafiek van de ETF toont een volatiele zijwaartse beweging over de laatste 6 maanden. De weerstand op ongeveer 39,50 euro is duidelijk zichtbaar.

Uitleg: De grootste posities van deze ETF omvatten het conglomeraat Berkshire Hathaway van meesterbelegger Warren Buffett, evenals de banken JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, het makelaarsbedrijf Charles Schwab, de financiële dienstverlener Black Rock en de creditcardmaatschappij American Express. Deze financiële dienstverleners profiteren van de gestegen rente en van het feit dat klanten hun geld rendabel willen beleggen, alsmede van de hervatting van de reisactiviteiten. De afgelopen dagen hebben de stieren zich weer laten zien in de grafiek.

Set-up: Bij verdere sterkte zou de opening van een long positie met een koersdoel van 39,50 euro veelbelovend kunnen zijn. We krijgen een koopsignaal bij een doorbraak boven de weerstand op 37,90 euro. Na het openen van de long positie kon de positie worden afgedekt met een stoploss onder de EMA-50.

ZPDF ETF | Koers ZPDF | Lees meer
RSS
245678910Laatste
Copyright 2023 by Beursbubbels
Back To Top