Close

Klik hier voor het webinar van Orange Belgium

Inspiratiepartner Spaarvarkens 0 4
Klik hier voor het webinar van Orange Belgium

Begin dit jaar organiseerde Spaarvarkens.be, samen met BeursTips,  verzet tegen het lage bod voor het beursgenoteerde Sioen. Na een webinar dat massaal bekeken werd door Belgische beleggers, verhoogde de familie Sioen haar bod van 23 euro naar 27 euro, vooral door de druk van de Belgische particuliere belegger. Spaarvarkens.be is blij zijn steentje bijgedragen te Lees verder

Alibaba krijgt miljardenboete, het aandeel stijgt met 9%: logisch toch?

Inspiratiepartner Rendemenplus 0 10

Alibaba krijgt miljardenboete, het aandeel stijgt met 9%: logisch toch?

Alibaba is een Chinese e-commerce gigant vergelijkbaar met Amazon in Amerika. Het bedrijf is ook bij veel Belgen en Nederlanders bekend omwille van Aliexpress, een website waar je zowat alles en nog veel meer – ja zeg maar, brol die we eigenlijk niet nodig hebben – kan kopen.

Jack Ma is de CEO van Alibaba en ligt al een tijdje onder vuur van de Chinese overheid. Om het hier kort te houden krijgt Alibaba een boete van enkele miljarden (2,3 miljard euro) op zijn rijst of boterham gepresenteerd. Toch steeg het aandeel op de Amerikaanse beurs gisteren met meer dan 9%.

Veel beleggers begrijpen dit niet maar toch is dit niet onlogisch. Waarom kan een aandeel zo hard stijgen wanneer het slecht nieuws krijgt? Het antwoord is…onzekerheid. Of beter het wegvallen ervan.

De beurs heeft het zo niet met onzekerheid. De beurs kent zijn bestaansreden omwille van beleggers en dat zijn natuurlijk ook maar mensen van vlees en bloed. Wanneer beleggers bij aandelen factoren aantreffen waarvan de uitkomst onzeker is gaan ze twijfelen. Ze worden argwanend en wachten met kopen. De koers van dat bewuste aandeel krijgt het dan moeilijker om verder te stijgen.

Soms worden beleggers niet enkel argwanend maar ook angstig. Zeker partijen met heel grote posities vertrouwen mogelijks het zaakje niet meer. De onzekerheid op een positieve uitkomst is te groot en dus gaan ze niet enkel afwachten met kopen maar ook hun (zeer grote) posities afbouwen. De koers zal het nu niet enkel moeilijker hebben om door te stijgen maar zal tevens ook beginnen dalen.

In het slechtste geval trekt onzekerheid ook shorters aan. Als gieren zullen ze rond het reeds gehavende aandeel cirkelen in de hoop de koers nog naar veel lagere regionen te kunnen duwen. Hoe lager de koers immers, hoe meer shorters winst maken. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat eens een aandeel met voldoende hoog percentage geshort wordt het nog moeilijk zal stijgen en eerder in een dalende lange termijn trend zal verzeilen.

Ik wil hiermee niet zeggen dat shorters Alibaba in hun macht hebben. Wel zien we bij Alibaba al maanden een koersdaling. Onzekerheid kwam hier door de groeiende druk van de Chinese overheid op het bedrijf maar bijvoorbeeld ook door het tijdelijk ‘verdwenen’ zijn van ceo Jack Ma en door de boete die Alibaba boven het hoofd hing. Hoe groot die boete zou zijn is nu een onzekerheid die wegvalt. Dit stemt beleggers uiteraard positief. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het aandeel een mooie koersopsprong maakt.

 

Alibaba weekgrafiek

Alibaba – weekgrafiek

 

Is Alibaba na dit nieuws nu koopwaardig?

Hoewel ik hier geen enkele aanzet tot kopen, houden of verkopen van dit aandeel wens te doen (iedereen dient immers zelf zijn huiswerk te maken en na te gaan of een aandeel al dan niet koopwaardig is) wil ik

TA van Edward Loef – Geen campingrally in 2021

SuperUser Account 0 0

In de zomer van 1997 en 1998 was er sprake van een campingrally. Beleggers in de reisbranche zijn al volgeboekt.

Dow Jones Stoxx Europe 600 Travel & Leisure index  + voortschrijdend ‘Rate of Change’ 12-maanden

Dow Jones Stoxx Europe 600 Travel & Leisure indexBeleggers in de aandelensector Travel & Leisure hopen wellicht dat deze zomer er weer meer internationaal gereisd kan en mag worden. Dit jaar presteert de Europese DJ Stoxx 600 Travel & Leisure index bovengemiddeld sterk. Alleen de Europese automobielsector presteert tot dusver nog sterker. De ‘Travel & Leisure’-sector heeft afgelopen 12 maanden duidelijk getracht voorbij de ‘lockdown’-maatregelen te kijken. De procentuele koersverandering vanaf het dieptepunt vorig jaar blijkt het sterkst sinds de introductie van deze sector. Het is daarom nog maar de vraag of er genoeg kopers overblijven om deze rally in de reis- en verblijfssector vast te houden.

Gemiddelde van de 6-maandse koersveranderingen in de Travel & Leisure sector sinds 1993

Travel & Leisure sectorWetenschappers hebben nooit echt goed kunnen verklaren waarom de koersprestaties in de aandelenmarkten verslechteren na april en weer relatief krachtiger worden na oktober. Het ‘Sell in May’-effect in de Europese DJ Stoxx Travel & Leisure sector begint in termen van statistiek relatief vroeg. De beste performance cijfers over een periode van zes maanden werd na 1993 in de maand maart afgerond. Indien over een halfjaar de balans opnieuw wordt opgemaakt, hoeven aandelenbeleggers niet te rekenen op een doorzettende koersstijging in deze specifieke sector.

ACCOR vanaf oktober 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Aandeel ACCORDe invloed van externe factoren op de beurskoers wordt o.a. ook gemerkt door het Franse Accor, bekend van de hotelketens. Toen vorig jaar het COVID-19 virus uitbrak daalde het 20-daags gemiddelde begin februari 2020 onder het 120-daags gemiddelde. De positieve trend draaide naar een negatieve trend. Nu geldt het omgekeerde, hetgeen positief is. Chart technisch lijkt het nu interessant om aan de onderkant van een stijgend trendkanaal in het aandeel Accor te investeren. Het stijgende 120-daags gemiddelde geldt dan als een indicatieve vangrail mocht een koersstijging uitblijven. Dat laatste is niet onmogelijk, want het 20-daags gemiddelde daalt al een paar weken.

RSS
245678910Laatste
Copyright 2021 by Beursbubbels
Back To Top