Close

TA van Edward Loef – EUR/USD naar pariteit?

SuperUser Account 0 1

Recentelijk verschenen er voorspellingen over de euro naar pariteitsniveau. Deze gedachte wordt op de proef gesteld.

EUR/USD op dagbasis in 2022

EUR/USD op dagbasis in 2022 | TA Loef

‘De komende dagen/weken worden spannend’ (citaat LYNX TA BLOG d.d. 26 april 2022). Het valutapaar EUR/USD staat al langere tijd onder druk voornamelijk door verschillen in Amerikaans en Europees monetair beleid. Gisteren gaf DNB-president Knot hints richting de komende grotere rentestap van de ECB in juli. Hierdoor steeg de euro tot boven de bodem van vorige maand. De valutahandelaren die mikken op een beweging naar pariteit (= 1 euro is gelijk aan 1 US dollar) schrokken en bouwden shortposities vermoedelijk af. De onderkant van het kortetermijn dalende trendkanaal lijkt succesvol getest nu ook de relatieve sterkte index (RSI) een hogere bodem laat zien.

EUR/USD op weekbasis vanaf 2015

EUR/USD op weekbasis vanaf 2015 | TA LoefLees meer

Ongedekt put opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

SuperUser Account 0 4

Naast ongedekt call opties schrijven, is het ongedekt schrijven van put opties ook een veelgebruikte strategie. Terwijl veel beleggers aan een vergroot risico denken bij het schrijven van put opties, kan deze strategie juist het risico verkleinen ten opzichte van het kopen van aandelen.

Het schrijven van put opties wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te kopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs. Bij het ongedekt schrijven van put opties is het echter wel zaak om vooraf goed op de hoogte te zijn van de risico’s.

In dit artikel leggen wij u graag de strategie van het ongedekt schrijven van put opties verder uit aan de hand van de theorie en een concreet voorbeeld uit de praktijk.

Ongedekt put opties schrijven

Voor we van start gaan is het belangrijk om te melden dat het schrijven van ongedekte put opties een stuk risicovoller kan zijn dan het gedekt schrijven van opties. Ik ben het echter niet volledig eens met de gedachte dat deze strategie een écht groot risico met zich meebrengt. In dit artikel leg ik u dit duidelijk uit.

Het ongedekt schrijven van opties is de simpelste strategie die er is. Het betreft namelijk geen combinatie van opties, maar u schrijft één optie met een vaste uitoefenprijs en expiratiedatum.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een geschreven put optie. In dit voorbeeld wordt de volgende transactie uitgevoerd: verkoop put optie $ 40, hiervoor ontvangt u $ 1.

Voorbeeld ongedekt put schrijven | Ongedekt put opties schrijven

Over het algemeen hebben optiehandelaren twee achterliggende gedachtes bij het schrijven van put opties. De eerste gedachte is om aandelen te kopen op een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Dit verkleint het risico ten opzichte van het kopen van aandelen.

De tweede situatie waarbij deze strategie vaak wordt toegepast, is in het geval dat een aandeel (enorm) is gedaald. Verwacht u dat de daling te snel is gegaan? Dan kunt u overgaan op het schrijven van putopties.

Uitleg theorie put opties schrijven

Voor het hierboven genoemde voorbeeld ontvangt u een premie van $ 1, waardoor de break-even prijs op $ 39 ligt. In het geval dat de onderliggende waarde onder deze koers expireert, is de positie verlieslatend. Dit verlies loopt technisch gezien tot een koers van $ 0 in de onderliggende waarde. De ontvangen optiepremie van $ 100 is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als het aandeel boven een koers van $ 40 expireert.

Met deze optiestrategie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta (tijdswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw geschreven optie daalt. De koers van de onderliggende waarde hoeft hiervoor niet te bewegen. Omdat u de optie heeft geschreven, verdient u logischerwijs wanneer de waarde van de optie daalt.

Voordelen ongedekt put opties schrijven

 • Lage transactiekosten
 • Positieve theta
 • Veel mogelijkheden voor positiemanagement

Nadelen ongedekt put opties schrijven

 • Gemaximaliseerde winst
 • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid
 • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Voor het kiezen van de beste looptijd en uitoefenprijs, is het van belang om te weten wat de achter

Ongedekt call opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

SuperUser Account 0 3

Naast gedekt opties schrijven kan het ongedekt schrijven van call opties ook een succesvolle optiestrategie zijn, mits u zich bewust bent van de risico’s. Een call optie schrijven wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te verkopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs.

In dit artikel leggen wij u graag de strategie van het ongedekt schrijven van call opties verder uit aan de hand van de theorie en een concreet voorbeeld uit de praktijk.

Wat zijn call opties?

Call opties zijn financiële producten die de koper van de optie het recht geeft om een onderliggende waarde, bijvoorbeeld aandelen, tegen een van tevoren vastgestelde prijs te kopen. Ook is de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie. Beleggers kunnen call opties zowel kopen als verkopen (schrijven).

Ongedekt call opties schrijven

Voor we van start gaan is het belangrijk om te melden dat het schrijven van ongedekte call opties een stuk risicovoller kan zijn dan het gedekt schrijven van opties. Hoe groot dit risico precies is, dat hangt uiteraard volledig van uzelf af.

Het ongedekt schrijven van opties is de eenvoudigste strategie die er is. Het betreft namelijk geen combinatie van opties, maar u schrijft één soort optie met een vaste uitoefenprijs en expiratiedatum.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een geschreven call optie. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd: verkoop calloptie $ 40, hiervoor ontvangt u $ 1.

Voorbeeld ongedekte call schrijven | Ongedekt call opties schrijven

Over het algemeen kiezen optiehandelaren voor deze strategie als een aandeel in korte tijd snel is gestegen. De volatiliteit is op een dergelijk moment hoog, zodat de optiepremie die u op uw geschreven call opties ontvangt ook hoog is.

Uitleg theorie call opties schrijven

Voor het hierboven genoemde voorbeeld ontvangt u een premie van $ 1, waardoor de break-even prijs op $ 41 ligt. Wanneer de onderliggende waarde boven deze koers expireert, is de positie verlieslatend. Dit verlies is ongelimiteerd. De ontvangen optiepremie $ 100 is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als het aandeel onder een koers van $ 40 expireert.

Met deze optiestrategie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta (tijds en verwachtingswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw geschreven optie daalt. De koers van de onderliggende waarde hoeft hiervoor niet te bewegen. Omdat u de call optie heeft geschreven, verdient u logischerwijs wanneer de waarde van de optie daalt.

Voordelen ongedekte call opties schrijven

 • Lage transactiekosten
 • Positieve theta
 • Veel mogelijkheden voor positiemanagement

Nadelen ongedekte call opties schrijven

 • Gemaximaliseerde winst
 • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid
 • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Voor het kiezen van de beste looptijd en uitoefenprijs is het belangrijk om te weten wat de achte

ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

SuperUser Account 0 2

Via de LYNX Nieuwsbrievenservice houden wij onze klanten op de hoogte van het laatste beursnieuws. Ook bevatten deze e-mails exclusieve nieuwsbrieven van nationale en internationale experts.

De inhoud van deze nieuwsbrieven zijn gebaseerd op zowel technische als fundamentele analyse. U kunt zich aanmelden via de volgende link: LYNX Nieuwsbrievenservice.

Eén van de nieuwsbrieven is de BreakoutTrader. Deze uitgave wordt verzorgd door het Oostenrijkse www.ratgebergeld.at. Achim Mautz speurt samen met zijn team de markten af naar interessante koersgrafieken. Aan de hand van technische analyse deelt hij interessante trading set-ups voor aandelen en ETF’s.

In deze nieuwsbrief ontvangt u vijf interessante beleggingstips, waaronder een Nederlands aandeel, een Duits aandeel, twee Amerikaanse aandelen en de ETF van de week.

In dit artikel geven we u alvast de ETF van de week cadeau. Mocht u benieuwd zijn naar de overige vier tips, schrijf u dan gratis in en ontvang wekelijks de BreakoutTrader.

iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Deze ETF volgt het rendement van de Nasdaq-100 Index, die bestaat uit de 100 grootste en niet-financiële ondernemingen die op de NASDAQ-beurs genoteerd zijn. Met deze ETF kunt u in één klap beleggen in technologiethema’s, zoals computer- hardware en software, telecommunicatie, detailhandel/groothandel en biotechnologie.

Uitleg: Tot de grootste posities van de ETF behoren bekende namen als Apple, Microsoft, Amazon, Meta Platforms, Nvidia, Tesla, Alphabet en Adobe. Als gevolg van de uitverkoop van technologieaandelen op Wall Street heeft de ETF het de afgelopen maanden zwaar gehad. Intussen wordt een tegenbeweging steeds waarschijnlijker. Met het herstel van deze technologiezwaargewichten zou de ETF ook weer moeten beginnen te stijgen. Met onze set-up spelen we in op een opleving.

iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT) | ETF van de week

Set-up: We willen deze ETF aankopen met een limiet order. Na het openen van een long positie, zouden we de stop onder de low van vorige week kunnen plaatsen.

Bent u het eens met deze strategie en wilt u graag de iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT) volgen? Volg dan de trade in LYNX Basic middels onderstaande button.

iShares Nasdaq-100 UCITS ETF setup (EXXT) | ETF van de weekLees meer
RSS
1345678910Laatste
Copyright 2022 by Beursbubbels
Back To Top