Close

TA van Edward Loef – Roestbestendig beleggen

SuperUser Account 0 4

Een mandje aandelen. Wat oogt fris en wat dreigt te bederven? Aandelenbeleggers mogen zelf kiezen.

Enphase Energy (ENPH) koersprestaties sinds december 2019 + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index

In een Eindejaarsmagazine van LYNX Brokers eind 2019 werd traditioneel gevraagd welk aandeel het komende jaar de grote verrassing zou worden. Op basis van technische analyse werd Enphase Energy (ENPH) genomineerd als meest gunstige kandidaat. Op basis van trendextrapolatie zou de beurskoers met gemak kunnen verdubbelen. De beurskoers noteerde toen ca. $ 26. In de afgelopen twee maanden beweegt de beurskoers rond $ 280. De S&P 500 index is sinds de beurstip met ruim 13% gestegen, terwijl Enphase Energy ca. 950% in waarde is opgelopen. De relatieve kracht ten opzichte van de S&P 500 index toont nog steeds een stijgende lijn. Geen garantie voor extrapolatie, maar wel een idee om eens na te denken over gemaakte keuzes en actuele keuzes.

Northern Technologies International Corp. (NTIC) vanaf 2002 op maandbasis (log-schaal)

Lees meer

Aandeel Porsche (P911) voltooit succesvolle IPO

SuperUser Account 0 7

Porsche is wereldwijd een geliefd automerk met bekende modellen zoals de 911, de Cayenne en de Macan.

Met de beursintroductie van het aandeel Porsche kan iedere belegger een stukje in handen krijgen van deze unieke Duitse automaker.

In dit artikel leest u alles over de beursgang van het aandeel Porsche.

Aandeel Porsche (P911)

Op donderdag 29 september 2022 heeft het aandeel Porsche een notering gekregen op de Duitse beurs. Er was veel vraag naar de aandelen van één van ‘s werelds bekendste automerken. Dit zagen we terug in het gegeven dat het bedrijf de prijs van de beursgang aan de bovenkant van de initiële bandbreedte op € 82,50 vaststelde. Op de eerste dag bereikte de koers vervolgens een hoogtepunt op € 86,78 om daarna ook weer terug te zakken richting de introductieprijs. Gelet op de lastige beursomstandigheden mag de beursgang van Porsche gerust een klein succes worden genoemd. Qua omvang was het een van de grootste IPO’s ooit op de Europese aandelenmarkten. In totaal zijn er 911 miljoen aandelen, waarmee het bedrijf op de huidige koers ongeveer € 75 miljard waard is. Circa 114 miljoen aandelen zijn beschikbaar op de openbare markt.

Het aandeel Porsche is via LYNX te verhandelen onder de ticker: #P911. Waarmee het Duitse autobedrijf nog een leuke verwijzing maakt naar de bekendste sportwagen uit het assortiment de Porsche 911.

Porsche SE of Dr Ing hc F Porsche AG?

Voor beleggers kan er enige verwarring ontstaan omtrent het feit dat er twee verschillende aandelen Porsche op de beurs genoteerd staan. Al sinds 1994 staat het aandeel Porsche SE namelijk op de Duitse beurs genoteerd met de ticker #PAH3. Met de recente IPO van Dr Ing hc F Porsche AG is daar een nieuw aandeel Porsche bijgekomen. Hoe zit dat precies?

Porsche SE is niet de autofabrikant Porsche AG, die deel uitmaakt van de Volkswagen Groep. Porsche SE is namelijk ‘slechts’ een beursgenoteerde holding gecreëerd voor de families Porsche en Piech, via welke zij 30,8% van de aandelen van Volkswagen bezitten met 52,2% van de stemrechten. Verder heeft Porsche SE ook een aantal andere investeringen in de autosector. Wie Porsche SE koopt, koopt dus eigenlijk een aandeel Volkswagen, dat op zijn beurt eigenaar is van Porsche AG. Maar via Porsche SE belegt u dus in feite ook in andere merken van Volkswagen.

Met de beursgang van Dr Ing hc F Porsche AG wordt het bedrijf Porsche afgesplitst van Volkswagen. Volkswagen heeft bijna 114 miljoen aandelen (ongeveer 25%) van zijn sportwagenmerk verkocht tegen 82,50 euro per aandeel, wat ongeveer 9,4 miljard euro opleverde. Volkswagen blijft dus grootaandeelhouder met 75% van de aandelen in bezit. De opbrengst voor Volkswagen zal voor bijna de helft worden uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van een speciaal dividend. De rest moet de transitie naar elektrisch rijden helpen financieren.

De houdstermaatschappij Porsche SE heeft circa een kwart van de aandelen van het nieuwe beursbedrijf Porsche AG gekocht voor de uitgifteprijs +7,5%. Andere investeerders zijn onder meer Qata Investment Authority (QIA) dat 4,99% van de aandelen Porsche AG kocht voor een totale waarde van 1,88 miljard euro.

Fundamentele cijfers aandeel Porsche

Met de IPO van Porsche komt de fundamentele waarde van het merk Porsche
bovendrijven. Voorheen zat dit namelijk verstopt in de beurswaarde van
Volkswagen. Porsche is een van de meest winstgevende merken in
de auto-industrie. Vorig jaar behaalde de sportwagenfabrikant een
bottom-line EBITDA-winstmarge van 16%. Dit jaar zou de winstmarge echter
al 17 tot 18% moeten bedragen en op lange termijn wordt zelfs meer dan 20%
nagestreefd. Porsche boekte in 2021 een omzet van ruim €33 miljard euro en een
winst van € 4 miljard. Daarmee koopt u het aandeel Porsche dus tegen circa 18x<

Fed officials halen beurs onderuit

SuperUser Account 0 5

Fed official Bullard blijft de geplande renteverhogingen voor ogen houden. Gisteren vertelde hij dat de financiële markt de boodschap van de Fed goed heeft begrepen. Hij verwijst hierbij nogmaals naar de dot plot die duidt op een sterke verwachte rentestijging in het laatste kwartaal van 2022.

Bullard wil de speculatie dat de Fed het pad van de BOE zou volgen meteen de kop in drukken. Fed official Mester zei gisteren dat arbeidsmarkt in de VS nog steeds sterk is. Hoewel we toch meer en meer berichten krijgen van grote bedrijven die aanwervingen stoppen of zelfs werknemers ontslaan. Volgens haar moet de reële interest, gebaseerd op de verwachte inflatie van 2023, positief worden. De twee Fed officials houden vast aan hun verhaal dat de Amerikaanse economie nog een hogere interestvoet aankan en ook zal krijgen.

Alle beurzen in de VS reageerden op de comments van de Fed officials. De stijgende interestvoeten, onzekere economische toekomst en niet te vergeten de nog steeds stijgende inflatie, wegen op het beurssentiment. De Dow Jones eindigde 1,55 % lager op 29.236 punten. Nasdaq 100 daalde 2,77 % tot 11.169 punten en de S&P 500 toonde een vergelijkbaar beeld met een dagresultaat van min 2,07 % en een slot op 3.643 punten.

Het halfgeleideraandeel Micron Technology daalde bijna 2 % na teleurstellende kwartaalcijfers. Nike kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ondanks de positieve verrassing noteerde het aandeel Nike 3,41 % lager tijdens de reguliere handelssessie en nabeurs ging het aandeel nogmaals 9,36 % onderuit. Meta Platforms zal een herstructurering doorvoeren en ook de aanwervingen stoppen. Het aandeel Meta sloot 3,67 % lager.

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we een gemengd beeld na de forse daling op Wall Street. Nikkei 225 zakt fors met zo’n 2,10 %. Hang Seng noteert zijwaarts voor de dag en staat voorlopig licht positief. De Shanghai Composite moet 0,09 % prijsgeven. In China komt de Caixin productie PMI lager uit dan verwacht. 48,1 tegenover de voorspelde 49,7. Het nultolerantiebeleid voor COVID-19 blijft China parten spelen.

Lees meer

TA van Edward Loef – Spinnende banden en rook bij Porsche

SuperUser Account 0 0

De financiële markten zijn in de ban van slipgevaar, gierende banden en wegvluchtend publiek. Drie grafieken geven duidelijkheid.

Porsche IPO 29 september 2022 intraday o.b.v. 5 minuten koersdata t/m 16:15 uur

Porsche IPO 29 september 2022 intraday o.b.v. 5 minuten koersdata t/m 16:15 uur | TA Loef

Het Duitse Handelsblatt stelde hedenochtend naar aanleiding van de beursgang van het aandeel Porsche de volgende vraag: “Sollten Privatanleger die Porsche-Aktie sofort kaufen oder warten?”

In gewoon Nederlands: “moeten particuliere beleggers het aandeel Porsche vandaag kopen of afwachten?”. De grafiek op basis van 5-minuten koersdata toont vanochtend een positieve start, waarbij de koers wegscheurde richting € 86,76 na een laagste stand bij € 82,50 . Rond 11:20 uur kregen winstnemingen de overhand. Tegen 16:30 is min of meer alle geboekte intraday koerswinst in rook opgegaan. Veel gasgeven, spinnende banden en bijhorende rook, maar geen vooruitgang, zo lijkt het.

Bayerische Motoren Werke (BMW) vanaf september 2021 (log-schaal)

Bayerische Motoren Werke (BMW) vanaf september 2021 (log-schaal) | TA LoefLees meer
RSS
1345678910Laatste
Copyright 2022 by Beursbubbels
Back To Top