Beursnieuws Verenigde Staten
De Amerikaanse aandelenmarkten kenden bij de start van de sessie een fors verlies. Ze slaagden erin om deze verliezen weg te werken waardoor twee van de drie belangrijkste indexen met winst afsloten. De Dow Jones en de S&P 500 kenden een stijging van respectievelijk 0,35% en 0,15%. De NASDAQ liet een klein verlies van 0,09% zien.
Op woensdag maakten de Verenigde Staten hun economisch groeicijfer over het eerste kwartaal van 2025 bekend. Beleggers maken zich zorgen dat de roekeloze tarievenoorlog die president Trump is gestart de grootste economie ter wereld in een recessie zal storten. Deze vrees lijkt nu voor een deel waarheid te worden. De Amerikaanse economie kromp in de eerste drie maanden van het jaar met 0,3%. Een recessie wordt gekenmerkt door twee opeenvolgende kwartalen met een krimp dus hier bevinden de Verenigde Staten zich voorlopig nog niet in. Toch is dit een teken aan de wand dat de tarievenoorlog het bedrijfsleven in de Verenigde Staten fors schaden. Deze krimp is de eerste sinds het eerste kwartaal van 2022. De cijfers tonen aan dat de negatieve groei voornamelijk te wijten is aan de forse stijging van de import. Deze steeg met 41,3%. Import remt de groei van het bruto binnenlands product af. Bedrijven voerden massaal goederen in om hun voorraden aan te vullen in afwachting van verdere tarieven. Mogelijk is de krimp dus een tijdelijk fenomeen en zou de groei opnieuw kunnen aantrekken wanneer de import zich normaliseert.
Microsoft en Meta kenden nabeurs beide een forse stijging na de aankondiging van goede resultaten. Het bedrijf van Bill Gates steeg met 9% terwijl Meta een stijging van meer dan 5% liet zien. De omzet van Microsoft steeg met 13% op jaarbasis. Het nettoresultaat steeg met 18% naar $25,8 miljard van $21,9 miljard. Ook Meta deed het goed met een omzet die 16% steeg op jaarbasis en nettoresultaat dat een groei van 35% kende. Hoewel de resultaten de verwachtingen overtroffen, vormen deze een terugblik. Het is onzeker hoe de tarievenoorlog de bedrijven zal treffen. Microsoft meldde wel een optimistische prognose, wat beleggers ertoe aanzette het aandeel in de nabeurshandel omhoog te stuwen.
Blik op Azië
De Japanse en de Australische markten gingen hoger, na de volatiele sessie in de Verenigde Staten. Verschillende markten in Azië en de Stille Oceaan, waaronder Zuid-Korea, Hongkong, China en India waren gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. De Nikkei225 steeg met 0,99% terwijl de bredere Topix een stijging van 0,36% liet zien. De Australische S&P/ASX200 kende in het laatste uur van de handel een stijging van 0,24%.
De centrale bank van Japan heeft donderdag voor de tweede achtereenvolgende keer haar beleidsrente op 0,5% gehouden, nu de tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump wegen op de vooruitzichten voor de economie van het land. Deze stap was in lijn met de verwachtingen van analisten. In Japan is de inflatie al 36 maanden op rij boven de doelstelling van 2% van de BOJ gebleven, wat de centrale bank ruimte biedt om de rente te verhogen nu ze haar monetaire beleid probeert te normaliseren. De tarieven van Trump hebben de plannen om de rente te verhogen echter bemoeilijkt.
Europa
De Europese markten noteerden in het groen totdat de negatieve groeicijfers uit de Verenigde Staten bekendgemaakt werden. Op het einde van de handelsdag zijn de indexen erin geslaagd om alsnog met een kleine winst te sluiten. De Franse CAC40 en de Duitse DAX stegen met respectievelijk 0,50% en 0,32%. De FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk ging 0,37% hoger terwijl de pan-Europese STOXX600 een winst van 0,46% liet zien. De BEL20 kende met 1,21% de grootste stijging, aangedreven door de zwaargewichten UCB en Lotus Bakeries.