Close
Onveranderde rentes stuwen beurs verder
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Onveranderde rentes stuwen beurs verder

In aanloop naar het rentebesluit van FED-voorzitter Powell, voeren de Amerikaanse futures gisteren rustig koers. Voor beursopening wilde Wall Street nog geen kant kiezen en was het wachten tot 14:00 uur. Toch enigszins in strijd met de lijn der verwachting kondigde Powell voorlopig onveranderde rates aan. Ondanks dat de toonaangevende indices zich inmiddels bevinden op de pre-pandemie niveaus, concludeerde Powell dat de onzekerheid momenteel te groot is om het monetaire beleid aan te passen.

In reactie op het rentebesluit voerde het positieve sentiment van de laatste weken de boventoon op de Amerikaanse markten. Met name de bankensector wist te profiteren van de in standgehouden rentes. De US treasuries kwamen vanzelfsprekend niet van de grond van dit nieuws en lijkt de grote zondebok te zijn van de lage rentes die zich al langere tijd aanhouden. De aandelenmarkten wisten echter opnieuw hun slag te slaan uit de stuw vanuit de monetaire beleidsbepaler en eindigden stuk voor stuk in het groen. Uiteindelijk kende tech-index Nasdaq de meeste kracht en sloot af met een winst van 1,35% waarmee het een stand van 10.543 punten in de boeken schreef. Op de voet volgde de S&P 500 met een stijging van 1,3% en kon de prijsgewogen Dow Jones iets minder hard juichen met een winst van 0,61%. Op individueel niveau gebeurde er binnen de hoofdfondsen weinig noemenswaardig. De kwartaalcijfers van Spotify en Boeing bleven dicht bij de consensus en konden rekenen op weinig spektakel.

Carrièreswitch Kodak zorgt voor koersexplosie

Het normaliter zo rustig gestelde Eastman Kodak beleefde daarentegen een zeer controversiële week. Waar de koers maandag nog sloot op $ 2,62, steeg het in de afgelopen twee dagen met 1300% en sloot gisteren in de nabeurshandel af op $ 33,06. Waar het bedrijf altijd heeft geopereerd in de foto- en filmindustrie, gaan zij zich ook begeven in de ontwikkeling van medicijnen. Dat gegeven an sich was niet de directe reden tot de forse koersstijging, de staatslening die zij ontvangen van Trump is dat des te meer. De president is graag minder afhankelijk van buitenlandse ontwikkelaars en leent Kodak maar liefst 765 miljoen dollar. Het geld zal met name worden gebruikt om essentiële ingrediënten te produceren die in generieke medicatie zit verwerkt en waar momenteel een tekort aan is in de VS. Kodak heeft zich overigens ooit al begeven in de farmaceutische industrie met de ontwikkeling van onder meer aspirine, maar verkocht deze health care tak in 1994.

Spannende dagen op komst

Als belegger is het verstandig een agenda bij te houden, zeker in het kwartaalcijferseizoen. Apple, Amazon, Alphabet en Facebook openen vandaag nabeurs de boeken. Hoewel de Nasdaq de grote winnaar was tijdens de coronacrisis, is het nu kleurbekennen voor de zwaargewichten van de technologie. Met een marktwaarde van in totaal 5 biljoen dollar, kan slecht nieuws nog wel eens voor grote volatiliteit zorgen. Of de aanloop met argusogen of juist met vertrouwen tegemoet wordt gegaan, zal vandaag moeten blijken. Dat de Nasdaq zelf rare sprongen wil maken in de nabeurshandel zal mij niet verbazen.

AEX gaat door waar het gisteren gebleven was

In navolging op het sterke slot van gisteren in Amerika en Azië, zien we de Europese indices voorbeurs volgen. De AEX future staat voorbeurs zo’n 0,3% in de plus en ook Frankrijk en Duitsland beloven een hogere opening. Binnen de AEX zijn het staalgigant ArcelorMittal en Royal Dutch Shell die de cijfers eerder vanmorgen bekend maakten. De Amsterdamse index lijkt de maand juli binnen de bandbreedtes van 555 en 590 te blijven bungelen, hoewel het sentiment van morgen voornamelijk bepaald zal worden vanuit de VS. Geplaagde Shell maakt groot verlies

Het toch al zo geplaagde Shell lijkt nog niet echt aanstalten te maken om de oude koersniveaus op te zoeken. Ondanks dat de prijs van een vat olie inmiddels weer wat is hersteld, weet Shell nog geen kracht voorwaarts te maken. De cijfers over Q2 die deze ochtend werden gepubliceerd gooien alleen maar extra zout in open wonden. Een nettoverlies van 18 miljard euro is het gevolg van de coronacrisis voor het olie-en gas concern. In de eerste transacties van het aandeel die in Duitsland zijn uitgevoerd lijkt het er op dat de aandeelhouders dit bericht niet als verrassing ontvangen en is een groene opening reëel.

Het bericht Onveranderde rentes stuwen beurs verder verscheen eerst op LYNX België.

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.

Theme picker

Copyright 2020 by Beursbubbels
Back To Top