Close
Groei vs. waarde & de uitstekende prestaties van droomaandelen
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Groei vs. waarde & de uitstekende prestaties van droomaandelen

De beurzen zetten vrijdag in de VS nieuwe toppen neer, maar zakten daarna weg. De Dow brak even boven de 29.000 punten. Een tegenvallend banenrapport duwde uiteindelijk de indices naar beneden. Hierdoor verloor de S&P 500 0,29% en de Nasdaq 0,27%. Met 9.179 punten blijft de Nasdaq nog steeds dicht bij de historische grens van 10.000 punten. Door het wat zwakke banenrapport bleven vooral de cyclische sectoren achter, terwijl defensieve sectoren juist profiteerden. Het zwakkere banenrapport drukt ook de noodzaak voor een hogere rente. Hierdoor zakten de financiële sector 0,8% weg, terwijl vastgoed (+1,0%) juist goede prestaties liet zien.

Wanneer we iets verder terugkijken, dan zien we dat de Nasdaq bezig is aan een zeer sterke opwaartse beweging. De correctie van eind 2018 is vergeten en de laatste maanden lijkt er eindelijk een soort euforie op de technologiebeurs los te barsten. De serie van bijna enkel groene kaarsen op weekbasis laat de sterk opwaartse trend zien. Opvallend genoeg gaat deze stijging niet ten kosten van andere investeringen. Grondstoffen zoals goud doen het namelijk ook goed. Het lijkt er dus op dat vooral de waarde van bezittingen ten opzichte van kasgeld groter wordt.

De Nasdaq laat geen tekenen van verslapping zien. De technologie-index staat dit jaar op een winst van 2,3% en heeft daarmee alweer een gat geslagen met de S&P 500 die op een winst van 1,1% staat.

Koers NASDAQ 13-01-20

Sterke prestaties droomaandelen

De euforie op de markten is ook goed te zien in het zeer sterke herstel van droomaandelen. Deze aandelen van concepten zonder bewezen trackrecord vielen na mislukte beursgangen ver terug. Nu zijn deze eenhoorns weer in opmars. Uber, dat maar niet winstgevend wil worden, en Tesla, dat de verkopen in 2020 naar alle waarschijnlijkheid zal zien dalen, zijn beide omhoog geschoten. De vraag is nu hoever deze beweging doorzet; voor een deel is de stijging namelijk toe te schrijven aan een short squeeze. De sterke stijging zorgt ervoor dat beleggers met een short positie de positie moeten afbouwen, waardoor de opwaartse druk in het aandeel groter wordt.

Koers Tesla 13-01-20

Groei vs. waarde

Groeiaandelen deden het de afgelopen 10 jaar veel beter dan zogeheten waardeaandelen. Tijdens de start van 2020 laten deze groeiaandelen wederom een sterke start zien. Mogelijk zijn dit de laatste bewegingen omhoog. De waarderingen worden namelijk behoorlijk exorbitant en eind 2019 zagen we minder snel groeiende bedrijven al beter presteren. De grotere omvang maakt het bovendien voor deze bedrijven steeds lastiger om snel te blijven groeien. Zelfs voor de technologiegiganten, zoals Amazon, Alphabet en Microsoft, betekent dit op den duur dat de groei als percentage uitgedrukt, zal dalen. Dankzij de snelle winstgroei zijn niet alle waarderingen van de FAANG-aandelen even snel opgelopen. Zo zijn de waarderingen van Alphabet en Facebook nauwelijks gestegen, terwijl de koers wel fors is opgelopen.

Koers Alphabet 13-01-20

Wisselend beeld in Europa

In Europa zakt de AEX wat weg. De DAX weet wel een winstje te laten zien.

De AEX-index zakt vandaag voorbeurs 0,12% weg en komt uit op 609,56 punten. De DAX laat een winst zien van 0,16% en komt daarmee op 13.506 punten. Dit vlakke beeld komt tot stand ondanks de hogere koersen in Azië. Daar staat de Shanghai Composite namelijk op een winst van 0,75% en de Nikkei op 0,47%.

De AEX-index kan tot nu toe duidelijk de Amerikaanse beurzen niet bijbenen. Mogelijk dat het enthousiasme in de VS te maken heeft met de grote Amerikaanse overheidsinvesteringen. Waar in Nederland namelijk sprake is van een fors overschot, speelt de overheid in de VS ondanks hoogconjunctuur met een behoorlijk tekort. Vandaag krijgen we de nieuwe begroting van de VS. Ongetwijfeld zal er ook in dit verkiezingsjaar fors geïnvesteerd worden.

Koers AEX-index 13-01-20

Bekijk het overzicht van alle belangrijke kwartaalcijfers.

Financiële agenda

20:00 VS – Federale Begroting

Het bericht Groei vs. waarde & de uitstekende prestaties van droomaandelen verscheen eerst op LYNX België.

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.

Theme picker

Copyright 2020 by Beursbubbels
Back To Top