Close

TA van Edward Loef – AEX bullmarkt in gevaar?

SuperUser Account 0 5

Vanaf de hoogste slotstand dit jaar verliest de AEX-index in negen dagen tijd ruim 6%. Wat nu?

AEX-index vanaf oktober 2018

AEX-index vanaf oktober 2018

Het is al vaker benadrukt in deze blog. Grafieken voorspellen niets. Daarnaast zijn steun- en weerstandniveaus niet in steen gebeiteld. Trendlijnen kunnen doorbroken worden door koersbewegingen. In de AEX-grafiek is indicatief een stijgende steunlijn vanaf de bodem in maart 2020 ingetekend langs de bodem van eind oktober vorig jaar. Op 6 oktober dit jaar werd deze steunlijn opgezocht, waarna de AEX weer opveerde. Deze trendlijn wordt momenteel opnieuw op de proef gesteld. Volgt een herstel boven de hoogste notering van gisteren (> AEX 793,76) dan komt de AEX-belegger met de schrik vrij. Een trendbreuk daarentegen hint op een test van de recente bodemniveaus rond AEX 755 en een verandering van richting.

Ahold Delhaize met een complete Elliott Wave golvendstructuur

Ahold Delhaize met een complete Elliott Wave golvendstructuur

Op 17 november jongstleden sloot de AEX-index op de hoogste stand ooit. Sindsdien wordt de AEX-index geconfronteerd met koersverliezen. Bij de opmaak van deze blog noteert het aandeel Ahold Delhaize € 29,71. Deze (intraday) koersnotering komt overeen met de slotkoers van die 17e november. Op 15 november dit jaar luidde de technische analyse dat in de beursnotering van Ahold Delhaize wel eens sprake zou kunnen zijn van een zgn. koopclimax. Op die dag werd intraday de hoogste notering van dit jaar opgemaakt. De analyse signaleerde een (bijna) complete Elliott Wave vijfgolvenstructuur (waar nu tijd technisch golf 1 gelijk is aan golf 5). De conclusie luidde: “Een goede reden voor de optimisten om geen daling meer onder € 30 te accepteren”.

Wolters Kluwer in 2021 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Wolters Kluwer in 2021 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

In de technische analyse blog van 26 augustus jl. werd een verdere verbetering getoond in de Europese mediasector ten opzichte van een veel breder gespreid mandje Europese aandelen. Het aandeel Wolters Kluwer blijkt vooralsnog weinig gevoelig voor verkoopdruk. Recent is de beurskoers boven de koerstop van eind augustus (= € 98,76) gestegen. Afgelopen vrijdag – toen de AEX-index fors daalde – heeft Wolters Kluwer deze weerstand intraday succesvol getest en sloot de beurskoers vrijwel onveranderd. De koersprestaties van het aandeel Wolters Kluwer blijken deze maand sterker dan die van de AEX-index. Dat is geen garantie voor de toekomst, maar het biedt in deze onzekere tijden toch een vorm van prettig houvast.

Markten herstellen van Omicron-paniek & Twitter-CEO vertrekt

SuperUser Account 0 8

De aandelenbeurzen in New York hebben op maandag een krachtig herstel laten zien. De breed samengestelde S&P 500 index steeg met 1,32% tot 4.655 punten. De Nasdaq Composite index herstelde met +1,88% tot een stand van 15.782 punten. Daarmee werden de verliezen van afgelopen vrijdag voor een groot deel goedgemaakt. Hoewel er nog veel onzeker is rondom de nieuwe coronavariant zijn de eerste berichtgevingen toch hoopgevend. De omicron variant is mogelijk zeer besmettelijk, maar minder gevaarlijk. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is er bovendien geen noodzaak voor nieuwe lockdowns als mensen zich vaccineren en mondmaskers dragen. Biden gaf bovendien aan dat er voorlopig geen nieuwe reisbeperkingen komen.

Aandelen gingen over een breed front omhoog, maar vooral Big Tech stal echt de show. Tesla steeg met 5,1%, Microsoft won 2,1% en Microsoft en Apple gingen met respectievelijk 1,6% en 2,2% omhoog. De VIX-index daalde met bijna 20% en bevestigde dat de angst onder beleggers weer snel afnam. Alles over de VIX-index leest u in het LYNX Kennisportaal

Achtbaanrit voor Twitter na vertrek CEO Jack Dorsey

Het aandeel Twitter was het gesprek van de dag op Wall Street. Nadat het bedrijf het vertrek van de veelbesproken CEO Jack Dorsey aankondigde, opende de koers zo’n 10% hoger. Gedurende de dag werd er echter vooral op de verkoopknoppen gedrukt en het aandeel sloot uiteindelijk 2,7% lager.

Dorsey gaf aan dat het tijd is dat iemand anders dan de oprichter de touwtjes in handen zal nemen. Uitgebreide toelichting bleef uit, maar Parag Agrwal zal zijn taken per direct overnemen.

Lees meer

TA van Edward Loef – Royal Dutch Shell een koopje?

SuperUser Account 0 1

Vorige week daalden de olieprijzen binnen 24 uur meer dan 10%. Is Royal Dutch Shell dan een koopje?

BRENT CRUDE OIL vanaf 2020

BRENT CRUDE OIL vanaf 2020

Afgelopen vrijdag werd het BRENT oliecontract ruim 11,5% goedkoper. Het roept herinneringen op aan de sterke dalingsfasen in maart en april vorig jaar na het uitbreken van het coronavirus. De uitbraak van een gemuteerde variant van dit virus (‘Omicron’) wordt als oorzaak aangewezen. In technische zin blijkt de stijgende steunlijn in Brent Crude Oil vorige week voor de derde keer getest. Dat maakt de betekenis van deze steunlijn belangrijk. Boven $ 75 wordt de stijgende trend mogelijk hervat, maar doorzettende zwakte duwt het technisch vizier naar ca. $ 65 (en uiteindelijk lager). Een kritieke grenswaarde is nu de laagste notering van eind vorige week ($ 72,14).

Royal Dutch Shell op weekbasis vanaf november 2019

Royal Dutch Shell op weekbasis vanaf november 2019

De waan van de dag regeert momenteel in de effectenmarkten. Een stap naar achter voor beter zicht op het grotere plaatje is gelet op de hectiek in de olieprijzen raadzaam. Dat geldt in het bijzonder voor het aandeel Royal Dutch Shell. In de voorbije zes handelsweken daalde de beurskoers onafgebroken. Gelukkig ligt er een dubbele vangnet om doorgaande koersverliezen op te vangen. Het vangnet wordt gespannen door enerzijds een voormalige weerstandlijn rond € 18,50 en anderzijds door een stijgende steunlijn. Vorige week werd deze stijgende steunlijn rond € 18,14 getest. Een slotkoers boven de openingskoers van deze week (> € 18,84) geldt als positief teken.

Moderna (MRNA) vanaf 2020

Moderna (MRNA) vanaf 2020

Het spreekt welhaast vanzelf dat beursgenoteerde bedrijven gespecialiseerd in vaccins tegen kwalijke virussen vorige week een positieve prikkel kregen door (speculatieve) vraag. Het aandeel Moderna (MRNA) toonde afgelopen maand een trendbreuk door verkoopdruk. De beurskoers daalde vanaf 3 november jongstleden vanaf $ 350,10 naar $ 210,96 in een tijdbestek van slechts drie handelsdagen. Veel aandelenbeleggers werden compleet verrast en hebben waarschijnlijk de aandelen Moderna nog in bezit. De beurskoers noteerde zojuist bij opening boven $ 370. Hierdoor wordt de gebroken steunlijn getest, hetgeen een klassiek technisch fenomeen is. Hoe dan ook, bezitters van aandelen Moderna krijgen een onverwachte kans om alsnog de aandelen tegen een relatief gunstige beurskoers te verkopen. Onder $ 400 is dit de technische gedachte.

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2021 by Beursbubbels
Back To Top