Close

Ongedekt put opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

SuperUser Account 0 1

Naast ongedekt call opties schrijven, is het ongedekt schrijven van put opties ook een veelgebruikte strategie. Terwijl veel beleggers aan een vergroot risico denken bij het schrijven van put opties, kan deze strategie juist het risico verkleinen ten opzichte van het kopen van aandelen.

Het schrijven van put opties wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te kopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs. Bij het ongedekt schrijven van put opties is het echter wel zaak om vooraf goed op de hoogte te zijn van de risico’s.

In dit artikel leggen wij u graag de strategie van het ongedekt schrijven van put opties verder uit aan de hand van de theorie en een concreet voorbeeld uit de praktijk.

Ongedekt put opties schrijven

Voor we van start gaan is het belangrijk om te melden dat het schrijven van ongedekte put opties een stuk risicovoller kan zijn dan het gedekt schrijven van opties. Ik ben het echter niet volledig eens met de gedachte dat deze strategie een écht groot risico met zich meebrengt. In dit artikel leg ik u dit duidelijk uit.

Het ongedekt schrijven van opties is de simpelste strategie die er is. Het betreft namelijk geen combinatie van opties, maar u schrijft één optie met een vaste uitoefenprijs en expiratiedatum.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een geschreven put optie. In dit voorbeeld wordt de volgende transactie uitgevoerd: verkoop put optie $ 40, hiervoor ontvangt u $ 1.

Voorbeeld ongedekt put schrijven | Ongedekt put opties schrijven

Over het algemeen hebben optiehandelaren twee achterliggende gedachtes bij het schrijven van put opties. De eerste gedachte is om aandelen te kopen op een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Dit verkleint het risico ten opzichte van het kopen van aandelen.

De tweede situatie waarbij deze strategie vaak wordt toegepast, is in het geval dat een aandeel (enorm) is gedaald. Verwacht u dat de daling te snel is gegaan? Dan kunt u overgaan op het schrijven van putopties.

Uitleg theorie put opties schrijven

Voor het hierboven genoemde voorbeeld ontvangt u een premie van $ 1, waardoor de break-even prijs op $ 39 ligt. In het geval dat de onderliggende waarde onder deze koers expireert, is de positie verlieslatend. Dit verlies loopt technisch gezien tot een koers van $ 0 in de onderliggende waarde. De ontvangen optiepremie van $ 100 is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als het aandeel boven een koers van $ 40 expireert.

Met deze optiestrategie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta (tijdswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw geschreven optie daalt. De koers van de onderliggende waarde hoeft hiervoor niet te bewegen. Omdat u de optie heeft geschreven, verdient u logischerwijs wanneer de waarde van de optie daalt.

Voordelen ongedekt put opties schrijven

 • Lage transactiekosten
 • Positieve theta
 • Veel mogelijkheden voor positiemanagement

Nadelen ongedekt put opties schrijven

 • Gemaximaliseerde winst
 • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid
 • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Voor het kiezen van de beste looptijd en uitoefenprijs, is het van belang om te weten wat de achter

Ongedekt call opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

SuperUser Account 0 1

Naast gedekt opties schrijven kan het ongedekt schrijven van call opties ook een succesvolle optiestrategie zijn, mits u zich bewust bent van de risico’s. Een call optie schrijven wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te verkopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs.

In dit artikel leggen wij u graag de strategie van het ongedekt schrijven van call opties verder uit aan de hand van de theorie en een concreet voorbeeld uit de praktijk.

Wat zijn call opties?

Call opties zijn financiële producten die de koper van de optie het recht geeft om een onderliggende waarde, bijvoorbeeld aandelen, tegen een van tevoren vastgestelde prijs te kopen. Ook is de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend vastgesteld, de zogenoemde expiratiedatum. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld heet de optiepremie. Beleggers kunnen call opties zowel kopen als verkopen (schrijven).

Ongedekt call opties schrijven

Voor we van start gaan is het belangrijk om te melden dat het schrijven van ongedekte call opties een stuk risicovoller kan zijn dan het gedekt schrijven van opties. Hoe groot dit risico precies is, dat hangt uiteraard volledig van uzelf af.

Het ongedekt schrijven van opties is de eenvoudigste strategie die er is. Het betreft namelijk geen combinatie van opties, maar u schrijft één soort optie met een vaste uitoefenprijs en expiratiedatum.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een geschreven call optie. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd: verkoop calloptie $ 40, hiervoor ontvangt u $ 1.

Voorbeeld ongedekte call schrijven | Ongedekt call opties schrijven

Over het algemeen kiezen optiehandelaren voor deze strategie als een aandeel in korte tijd snel is gestegen. De volatiliteit is op een dergelijk moment hoog, zodat de optiepremie die u op uw geschreven call opties ontvangt ook hoog is.

Uitleg theorie call opties schrijven

Voor het hierboven genoemde voorbeeld ontvangt u een premie van $ 1, waardoor de break-even prijs op $ 41 ligt. Wanneer de onderliggende waarde boven deze koers expireert, is de positie verlieslatend. Dit verlies is ongelimiteerd. De ontvangen optiepremie $ 100 is tevens de maximale winst. Deze winst wordt behaald als het aandeel onder een koers van $ 40 expireert.

Met deze optiestrategie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta (tijds en verwachtingswaarde). Dit houdt in dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Gedurende de looptijd wordt de tijdswaarde van uw optie dus lager, waardoor de waarde van uw geschreven optie daalt. De koers van de onderliggende waarde hoeft hiervoor niet te bewegen. Omdat u de call optie heeft geschreven, verdient u logischerwijs wanneer de waarde van de optie daalt.

Voordelen ongedekte call opties schrijven

 • Lage transactiekosten
 • Positieve theta
 • Veel mogelijkheden voor positiemanagement

Nadelen ongedekte call opties schrijven

 • Gemaximaliseerde winst
 • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid
 • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Voor het kiezen van de beste looptijd en uitoefenprijs is het belangrijk om te weten wat de achte

ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

SuperUser Account 0 1

Via de LYNX Nieuwsbrievenservice houden wij onze klanten op de hoogte van het laatste beursnieuws. Ook bevatten deze e-mails exclusieve nieuwsbrieven van nationale en internationale experts.

De inhoud van deze nieuwsbrieven zijn gebaseerd op zowel technische als fundamentele analyse. U kunt zich aanmelden via de volgende link: LYNX Nieuwsbrievenservice.

Eén van de nieuwsbrieven is de BreakoutTrader. Deze uitgave wordt verzorgd door het Oostenrijkse www.ratgebergeld.at. Achim Mautz speurt samen met zijn team de markten af naar interessante koersgrafieken. Aan de hand van technische analyse deelt hij interessante trading set-ups voor aandelen en ETF’s.

In deze nieuwsbrief ontvangt u vijf interessante beleggingstips, waaronder een Nederlands aandeel, een Duits aandeel, twee Amerikaanse aandelen en de ETF van de week.

In dit artikel geven we u alvast de ETF van de week cadeau. Mocht u benieuwd zijn naar de overige vier tips, schrijf u dan gratis in en ontvang wekelijks de BreakoutTrader.

iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Deze ETF volgt het rendement van de Nasdaq-100 Index, die bestaat uit de 100 grootste en niet-financiële ondernemingen die op de NASDAQ-beurs genoteerd zijn. Met deze ETF kunt u in één klap beleggen in technologiethema’s, zoals computer- hardware en software, telecommunicatie, detailhandel/groothandel en biotechnologie.

Uitleg: Tot de grootste posities van de ETF behoren bekende namen als Apple, Microsoft, Amazon, Meta Platforms, Nvidia, Tesla, Alphabet en Adobe. Als gevolg van de uitverkoop van technologieaandelen op Wall Street heeft de ETF het de afgelopen maanden zwaar gehad. Intussen wordt een tegenbeweging steeds waarschijnlijker. Met het herstel van deze technologiezwaargewichten zou de ETF ook weer moeten beginnen te stijgen. Met onze set-up spelen we in op een opleving.

iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT) | ETF van de week

Set-up: We willen deze ETF aankopen met een limiet order. Na het openen van een long positie, zouden we de stop onder de low van vorige week kunnen plaatsen.

Bent u het eens met deze strategie en wilt u graag de iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT) volgen? Volg dan de trade in LYNX Basic middels onderstaande button.

iShares Nasdaq-100 UCITS ETF setup (EXXT) | ETF van de weekLees meer

Walmart tuimelt lager en Europa opent voorzichtig groen

SuperUser Account 0 1

De Amerikaanse indices stegen naar de hoogste koers van deze week nadat het beurssentiment opveerde. De core retail sales uit de Verenigde Staten steeg maand over maand 0,6% terwijl 0,4% verwacht werd. Daarbovenop was er in Shanghai voor de derde dag op rij geen nieuw geregistreerd geval van COVID-19. Beleggers verwachten dat de restricties in de korte nabijheid weer opgeheven worden. Tot slot kwamen Fed officials Jerome Powell en Bullard aan het woord. De Amerikaanse economie is volgens hen sterk genoeg om om te gaan met hogere interestvoeten. Voorzitter Bullard van de St. Louis Fed stelt zelfs dat de Amerikaanse arbeidsmarkt supersterk is, waardoor de vraag van de consumenten de Amerikaanse economie overeind kan houden. De vraag die meerdere beleggers zich nu stellen: ‘is de rally nu het begin van een grotere rally of is het enkel een bear market rally?’.

Wall Street herstelt fors

Dit alles resulteerde in een S&P 500 koers die 2,23% steeg richting 4.094 punten. Uitblinkers waren Southwestern Energy (+8,90%), United Airlines (+7,88%) en Synchrony Financial (+6,76%). Uitschieter naar beneden toe was het aandeel Walmart (-11,38%). De Amerikaanse retailer maakt de grootste duik (op dagbasis) in meer dan 30 jaar wegens een waarschuwing dat komend kwartaal een pak minder winst verwacht wordt. Walmart is traditioneel één van de stabielere Amerikaanse aandelen maar het bedrijf ervaart veel druk van de hogere lonen en energiekosten en de opverende onregelmatigheden in de toeleveringsketen.

Koers Walmart | Laatste beursnieuws

Wat technologie-index Nasdaq 100 betreft klommen Take-Two (+11,78%), AMD (+8,73%) en Fastned (+7,25%) het sterkst. De index zelf zag een stijging van 2,74%. Het lijkt er verder op dat Warren Buffet zijn magie nog niet heeft verloren bij vele beleggers. Gisteren werd een deelneming aangekondigd van Berkshire Hathaway in het bedrijf Paramount Global. Dit resulteerde in een koersstijging van een slordige 15%. De Dow Jones Industrial Average kon ondanks de sterke daling van Walmart degelijk p

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2022 by Beursbubbels
Back To Top