Close

TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

SuperUser Account 0 2

Wanneer iedereen zich gepositioneerd heeft in dezelfde trendrichting, verwacht dan het tegenovergestelde.

USD/EUR op uurbasis vanaf begin december 2020

USD/EUR op uurbasis

Op 2 februari dit jaar bleek de US dollar tegenover de euro sterker te worden. Dat moet erg raar zijn geweest voor al die traders die eind 2020 massaal gokten op een verdere daling. Het leermoment is uiteraard dat draaipunten ontstaan wanneer iedereen dezelfde kant op speculeert. In dit voorbeeld zijn er geen verkopers meer, dus ging de US dollar omhoog in plaats van omlaag. Doorbraken van trendlijnen voorspellen niets, maar zijn wel een bewijs van een verandering van trendrichting. De meest recente beweging boven de dalende trendlijn van februari duidt op een positieve draai boven USD/EUR 0,8250. U begrijpt hoeveel onrust dat geeft bij hen die op een daling speculeren.

Zilver future op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Zilver koers op uurbasis

Op 1 februari dit jaar berichtte de website van het Belgische ‘De Tijd’ in een live marktverslag dat het Reddit-leger kleine beleggers zich op zilver stortte. Vervolgens stroomde de inbox vol met vergelijkbare berichten. De termijnprijs van zilver steeg fors en veroorzaakte prijsgaten in de koersgrafiek, maar op 2 februari volgde een terugtrekkende beweging. De technische analyse trok een grens bij $ 27 waaronder de kopers van zilver zich gaan realiseren op het verkeerde been te zijn gezet. De zilverprijs toont nadien overlappende stijgingen en dalingen met een zijwaarts resultaat. De kopers voor het eerste uur haken af, verkopers krijgen vrij spel en lagere toppen zijn het resultaat. Een daling naar $ 24,50 of lager is waarschijnlijk de beloning voor impulsief kuddegedrag.

AEX-index op uurbasis in de afgelopen drie maanden

AEX-index op uurbasis

Beleggers kunnen veel zien door goed te kijken. Hogere prijsniveaus boven vorige koerstoppen duiden op de aanwezigheid van genoeg marktpartijen die bereid zijn om tegen (nog) hogere koersen tot aankoop over te gaan. Het koersverloop aan het einde van de tweede week in februari toont zulk gedrag. Het idee is vervolgens dat de verkopers die in de laatste week van januari tot verkoop besloten aankijken tegen gederfde winst. Zij kunnen deze ‘fout’ rechtzetten door zich te melden bij een terugval naar de vorige koerstop. Nu blijkt dat de kopers opeens weg zijn. Hierdoor verandert de hoop in angst en geldt de oorspronkelijke AEX-top in januari dit jaar (nabij 666,66) weer als weerstand.

VS richting monstergroei & Europa start groen

SuperUser Account 0 0

Een rode dag voor Wall Street. De S&P 500 sloot gisteren 0,81% lager op 3.870 punten. De Nasdaq 100 daalde 1,68% en had tijdens het luiden van de sluitingsbel een slotkoers van 13.059 punten. De sterkhouder in Nasdaq was Fox Corporation met een stijging van meer dan 9%. Aan de oorsprong van deze stijging ligt het hoge aantal kijkers in februari. Beleggers vreesden dat, met het vertrek van Trump, de republikeinsgezinde zender een opdoffer zou krijgen. Niks blijkt minder waar. De Dow Jones Industrial Average sloot 0,46% lager op een sluitingskoers van 31.391 punten.

Koers Nasdaq 100 03-03-2021

VS op weg naar 10% groei in BBP

We halen wereldwijd alles uit de kast om COVID-19 te verslaan. Het is nu al meer dan één jaar dat we economisch gebukt gaan onder de nare gevolgen van de pandemie. Maar de donkere wolken lijken weg te trekken. Economisch komen meer en meer hoopgevende signalen. Wanneer we naar de economie in de VS kijken, merken we dat de werkgelegenheid nog steeds één van de pijnpunten is. Maar andere macro-economische indicatoren beginnen te schitteren. Manufacturing staat op het hoogste peil sinds 2018, er komt extra fiscale stimulus ter waarde van $ 1,9 biljoen en de BBP-groei in het eerste kwartaal lijkt voor de VS uit te gaan komen op 10%. Althans, dit is wat de Atlanta Federal Reserve heeft berekend. Onderzoekers van Yardeni Research geloven dat het V-vormige herstel zich gaat doorzetten tot eind 2021.

Koers olie zakt in afwachting van OPEC+ meeting

De olieprijs gaat nu al drie dagen omlaag en sluit op de laagste koers in twee weken. Morgen komt OPEC+ samen om de olieproductie te bespreken. Vertegenwoordigers van de olielanden hebben al laten blijken dat de productie weer normaal opgetrokken gaat worden, aangezien de onderliggende vraag weer lijkt aan te trekken. Maar een overeenkomst is zeker nog niet in kannen en kruiken. Saudi-Arabië heeft destijds vrijwillig 1 miljoen extra vaten productie geschrapt. Wat gaan ze nu doen? Dit maakte namelijk geen deel uit van de deal die vorig jaar werd gemaakt onder de OPEC+ landen. Verder zal er duidelijkheid moeten komen over de productieverhoging van 500.000 vaten die normaal gepland staat voor april. Deze verhoging in productie kan in twijfel getrokken worden door OPEC+, aangezien we al enkele weken zien dat de olievoorraden in de VS stijgen. Maar de consensus van de markt is dat er een overeenkomst zal zijn voor 1,5 miljoen vaten extra productie.

Koers olie future 03-03-2021

Europa start groen

De BEL20 moest gisteren 0,22% terrein weggeven. Uiteindelijk sloot de index op 3.821 punten. De beste Belgische aandelen uit de sterindex waren ING, Ageas en Aperam. De minst presterende aande

De geschiedenis kruipt niet (Nassim Taleb)

Partner Spaarvarkens 0 0
De geschiedenis kruipt niet (Nassim Taleb)

Door Thomas Planell, Beheerder-analist bij DNCA “De geschiedenis kruipt niet… Ze maakt sprongen, van de ene schok naar de volgende. En toch geloven we graag in de kracht van voorspelbaarheid, de vreedzame en zich aanvullende vooruitgang van gebeurtenissen.” Deze wijze waarschuwing van statisticus Nassim Nicholas Taleb is perfect van toepassing op wat zich deze week Lees verder

TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

SuperUser Account 0 0

De aandelenbeurs is een casino geworden. De speculatiewaanzin grijpt om zich heen. Zeg straks niet dat u niet gewaarschuwd bent.

Gamestop (GME) vanaf 2020

Gamestop Koersgrafiek

De explosieve koersstijging in het aandeel Gamestop (GME) van $ 17,15 begin januari naar $ 483,00 op 28 januari en de daarop volgende koersimplosie terug naar $ 38,50 maakt overal de tongen los. Wat is hier aan de hand? Is er sprake van vuil spel, zoals sommige zeer ervaren beursveteranen vertellen, of een uiting van excessief kapitalistisch handelsgedrag? De grafiek duidt op een patroon van hogere bodems en toont sinds vorige week opnieuw een opwaartse versnelling. Degenen die geld investeren in Gamestop hebben in technisch opzicht het heft weer in handen. Zij realiseren zich hopelijk wel heel goed dat zij vuurwerk in handen hebben. Erg gevaarlijk vuurwerk.

Naked Brands (NAKD) op dagbasis + handelsomzetten

Naked Brand Koersgrafiek

Op het internet is het aandeel Naked Brands (NAKD), genoteerd aan de Nasdaq, recent opeens onderwerp van gesprek op r/wallstreetbets. U weet wel, dat is die plek waar geruchten opeens een geheel eigen leven gaan leiden en tot spreekwoordelijke veenbranden leiden. Verhalen nemen onbeheersbare vormen aan. De speculant leest o.a. “Former Highs Will Attract’. Ja, Naked Brands noteert nu ca. $ 1,10 en noteerde in 2018 nog boven $ 1000 per aandeel. In het programma BusinessClass kreeg de handel in zogenaamde ‘penny stocks’ afgelopen zondag even aandacht. Snel rijk worden was in 1929 een thema en die trend zien we nu weer. Tradingkeizers, let op uw kleren.

S&P 500 index t.o.v. Amerikaanse 10-jaars rente

Amerikaanse 10-jaars rente

In de afgelopen zeven maanden is de Amerikaanse 10-jaars rente opgelopen. Met ingang van januari is een versnellingsfase opgetreden in het proces van hogere bodems en hogere toppen. Het waarom is voor de technisch analist niet interessant. Ook discussies over wel of geen inflatie zijn niet boeiend. Waar het om gaat is de uitkomst van alle gedachten en alle vermoedens. Het eindresultaat hiervan zien we terug in de lijngrafiek van de Amerikaanse 10-jaars rente. De financiële media maakten recent veel ophef over die stijgende rente, want de rente zou toch lange tijd permanent laag blijven? Degene die zich weet aan te passen aan de veranderingen maakt meer kans op financieel overleven dan degenen die dat niet kunnen. Op de beurs is verandering de enige constante.

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2021 by Beursbubbels
Back To Top