Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Wereldwijde beurzen hoger na voorlopige handelsdeal VS-China

De Amerikaanse aandelenmarkten lijken de nieuwe beursweek sterk te openen, na een tumultueuze week waarin alle drie de grote indexen licht verloren. De Dow Jones Industrial Average daalde vorige week 0,2%, de S&P 500 verloor 0,5% en de Nasdaq Composite eindigde 0,3% lager. Toch lijken beleggers maandagochtend hun zorgen van zich af te schudden. De futures op de Dow stijgen 1%, de S&P 500 wint 1,38% en de Nasdaq-futures springen zelfs met bijna 2% omhoog.

De oorzaak van dit optimisme ligt in de verrassende aankondiging van een “handelsdeal” tussen de Verenigde Staten en China, na onderhandelingen dit weekend in Genève. Hoewel de exacte inhoud van de deal nog onbekend is, spraken zowel Amerikaanse als Chinese functionarissen over “substantiële vooruitgang” en “een belangrijke consensus”. Dit kan mogelijk verlichting betekenen voor de wereldwijde handel, die de afgelopen weken onder druk stond sinds President Trump forse importheffingen van 145% op Chinese goederen invoerde. China reageerde daarop met eigen heffingen van 125% op Amerikaanse producten.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent waren de gesprekken “productief” en leverden ze “veel op”. Een nadere toelichting wordt later vandaag verwacht. Analisten zien dit als een mogelijk keerpunt in het handelsconflict.

Daarnaast kondigde President Trump aan vandaag een presidentieel decreet te ondertekenen dat de prijzen van geneesmiddelen in de VS drastisch moet verlagen. De zogenaamde “most favored nation”-regeling koppelt de Amerikaanse medicijnprijzen aan de laagste prijzen wereldwijd. Volgens Trump zullen de prijzen hierdoor met 30% tot 80% dalen. Dit kan mogelijk druk uitoefenen op farmaceutische aandelen, maar wordt breed gezien als positief nieuws voor consumenten en gezondheidszorgkosten op lange termijn.

Beleggers kijken deze week vooral uit naar nieuwe macro-economische cijfers. Dinsdag verschijnt het inflatiecijfer (CPI) over april. Donderdag volgen de producentenprijzen (PPI) en detailhandelsverkopen. De markt hoopt op signalen van afkoelende inflatie, wat de kans op renteverlagingen door de Federal Reserve later dit jaar kan vergroten. Fed-voorzitter Jerome Powell spreekt donderdag, waarbij beleggers scherp zullen letten op zijn visie op inflatie en monetair beleid.

Grafiek Nasdaq-100 index uit TWS Handelsplatform

Ontwikkelingen in Azië-Pacific

De beurzen in Azië reageerden overwegend positief op het handelsnieuws uit Genève. In China zelf steeg de CSI 300 met 0,61%, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,88% won. De Japanse Nikkei 225 daalde licht met 0,17%, maar de verliezen bleven beperkt. In Zuid-Korea steeg de Kospi met 0,49%, en de Australische S&P/ASX 200 won 0,17%.

India was echter de grote uitschieter in de regio. De Nifty 50 steeg 2,86% en de BSE Sensex zelfs 2,87%, nadat een fragiele wapenstilstand met Pakistan dit weekend min of meer standhield. Vorige week stonden de Indiase markten nog onder druk door oplopende spanningen tussen de buurlanden. Ook de Pakistaanse beurs reageerde euforisch: de KSE-100-index steeg met bijna 9%, waarmee een handelsstop van een uur werd afgedwongen.

De positieve toon in Azië wordt verder versterkt door Chinese functionarissen die spraken over een “goede samenwerking” en een aanstaande gezamenlijke verklaring met “goed nieuws voor de wereld”. Hoewel concrete details ontbreken, lijkt de markt voorlopig te kiezen voor het voordeel van de twijfel.

Vooruitblik op de Europese markten

Ook in Europa wordt een hogere opening verwacht. Futures wijzen op een 0,7% hogere opening voor de AEX index en ongeveer 1% voor de Duitse DAX index.

De Europese markten volgen daarmee het positieve sentiment uit de VS en Azië. Ook hier heerst opluchting over het mogelijke handelsakkoord tussen de VS en China. Hoewel de markten zich ervan bewust zijn dat de details nog moeten worden vrijgegeven, biedt de diplomatieke doorbraak hoop op minder verstoringen in de wereldwijde handel.

De markten reageren positief, al blijft het afwachten welke concrete afspraken later vandaag worden bekendgemaakt. Ondertussen richten beleggers hun blik deze week op belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers en detailhandelsdata, die verdere richting kunnen geven aan het monetaire beleid van de Fed.

Op macro-economisch vlak is het vandaag relatief rustig in Europa. Wel presenteert de Italiaanse bank Unicredit haar kwartaalcijfers, wat vooral voor de financiële sector in de gaten wordt gehouden.

Grafiek AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Maandag 12 meiJPY – Lopende rekening
EUR – Vergaderingen van de Eurogroep
VS – WASDE rapport
01:50
12:00
18:00
Dinsdag 14 meiEUR – ZEW Economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
11:00
14:30
Woensdag 15 meiDE – Inflatie (CPI)
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
11:15
16:30
Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top