Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Wall Street boekt records: zijn renteverlagingen dichterbij?

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse beurzen zetten maandag hun opmars voort, waarbij de S&P 500 opnieuw een record sloot en met een winst van 0,52% een indrukwekkend tweede kwartaal afsloot (+10,6%). De Nasdaq steeg 0,47% en noteerde eveneens een all-time high, terwijl de Dow Jones met 0,63% (275 punten) hoger eindigde. Daarmee ronden de Amerikaanse aandelenmarkten een kwartaal af waarin ze zich opmerkelijk snel herstelden van de forse verliezen in april, veroorzaakt door de agressieve invoering van importtarieven door president Trump.

De markten kregen gisteren een impuls door het nieuws dat Canada haar digitale dienstenbelasting intrekt. Deze stap werd positief ontvangen, vooral omdat het de weg vrijmaakt voor een hervatting van de handelsbesprekingen tussen Canada en de VS. Eerder dreigde Trump alle onderhandelingen met Canada te stoppen. Tegelijkertijd wordt nog steeds gehoopt op een bredere handelsdoorbraak nu de 90-daagse respijtperiode voor de zwaarste tarieven volgende week afloopt.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar het S&P Global Manufacturing PMI-cijfer, gevolgd door het ISM Manufacturing rapport en de JOLTS vacaturedata. Deze cijfers zullen belangrijke inzichten geven in de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de industriële productie.

Intussen verlaagde Goldman Sachs zijn verwachting voor de eerste renteverlaging van de Federal Reserve van december naar september, met in totaal drie verlagingen dit jaar. Volgens Goldman zijn de deflatoire krachten sterker dan gedacht en blijft het moeilijker om werk te vinden ondanks een ogenschijnlijk sterke arbeidsmarkt. De tienjaarsrente daalde met ruim 4 basispunten naar 4,238%.

De goudprijs steeg 0,4% naar $3.315,26 per ounce, ondersteund door de zwakkere dollar en toenemende onzekerheid rond het Amerikaanse handelstariefbeleid. De dollarindex daalde naar een dieptepunt in drie jaar.

Azië: gemengd beeld na Wall Street-rally

In Azië zagen we een gemengd beeld op de markten. Beleggers verwerkten de recordstanden op Wall Street, maar bleven ook beducht voor de mogelijke impact van Amerikaanse tarieven. De Nikkei 225 in Japan verloor 1% na eerder een hoogste stand in 11 maanden te hebben bereikt, terwijl de bredere Topix-index 0,8% daalde. Daarentegen steeg de Zuid-Koreaanse Kospi met 1,41% en boekte de kleinere Kosdaq een winst van 0,65%.

De Chinese CSI 300 bleef nagenoeg onveranderd, ondanks een beter dan verwachte Caixin Manufacturing PMI (50,4 tegenover 49 verwacht). In Japan kwam de PMI ook uit op 50,4, wat de eerste expansie in 13 maanden markeert. Toch bleven de binnenlandse en buitenlandse vraag zwak, wat wijst op aanhoudende onzekerheid onder producenten.

In Australië noteerde de ASX 200 vlak, terwijl de Indiase Nifty 50 een lichte winst van 0,21% liet zien. Hongkong bleef gesloten vanwege een feestdag.

Europa: voorzichtig positief van start

De Europese futures duiden op een gematigd optimistische opening. De DAX wordt 0,2% hoger verwacht, de CAC 40 licht in de plus, en ook de FTSE MIB zal naar verwachting iets hoger openen. De Londense FTSE lijkt stabiel te openen op 8.774 punten.

De focus in Europa ligt vandaag op het voorlopige inflatiecijfer voor de eurozone. Analisten verwachten een jaargemiddelde van 2% in juni, exact gelijk aan het doel van de Europese Centrale Bank. Verder worden ook werkloosheidscijfers uit Duitsland en cijfers over woningprijzen in het VK gepubliceerd. Beleggers blijven verder daarnaast aandachtig luisteren naar toespraken van centrale bankiers tijdens het ECB Forum in Sintra.

De Europese markten reflecteren deels de opluchting over de versoepeling in de handelsretoriek tussen de VS en Canada, maar blijven voorzichtig zolang er geen duidelijkheid is over een structureel handelsakkoord en de afloop van de Amerikaanse respijtperiode volgende week. De markten lijken zich voorlopig vooral te laten leiden door wereldwijde renteverwachtingen en inflatietrends.

Nu de deadline van 9 juli voor een handelsakkoord minder dan twee weken van ons verwijderd is – en Trump heeft gezegd dat hij zonder akkoord 50% tarieven zal heffen op alle goederen uit de EU – zijn beleggers begonnen met het verschuiven van hun kapitaal. Uit gegevens van LSEG’s Lipper Funds blijkt dat tot nu toe dit jaar meer dan $ 100 miljard is gestroomd naar Europese aandelenfondsen – een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar – terwijl de uitstroom uit de VS meer dan verdubbeld is tot bijna $ 87 miljard.

Beursagenda

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/06/30/us-treasury-yields-investors-monitor-vote-on-trumps-spending-bill-.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-senxex-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/european-markets-on-july-1-stoxx-600-ftse-dax-tariff-deadline.html

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top