Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Beleggers starten nieuwe week met focus op macrodata

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben afgelopen week indrukwekkende winsten geboekt, waarbij beleggers zich optimistisch toonden ondanks tegenvallende economische signalen. De S&P 500 sloot vrijdag 0,70% hoger op 5.958,38, de Nasdaq steeg met 0,52% naar 19.211,10 en de Dow Jones won 0,78% tot 42.654,74. Daarmee keerde de Dow terug in positief terrein voor 2025. Op weekbasis steeg de S&P 500 met 5,3%, de Nasdaq zelfs met 7,2% en de Dow met 3,4%.

Vooral technologieaandelen trokken de kar. Nvidia steeg 16% in de week, Meta Platforms 8%, Apple 6% en Microsoft 3%. De rally kwam ondanks een forse verslechtering van het consumentenvertrouwen, dat volgens de University of Michigan daalde naar het op een na laagste niveau ooit. Tegelijkertijd zijn de inflatieverwachtingen onder consumenten fors gestegen: van 6,5% naar 7,3% op jaarbasis. De vrees dat inflatie zou exploderen door importheffingen blijkt vooralsnog echter niet uit de data.

Applied Materials verloor 6% na tegenvallende kwartaalcijfers. Daarentegen steeg Coinbase 9% na een scherpe correctie eerder in de week; analisten achtten de zorgen over een SEC-onderzoek overtrokken.

Op de obligatiemarkt bewoog de Amerikaanse 10-jaarsrente volatiel en zakte uiteindelijk weer onder de 4,5%. Goud kreeg het zwaar te verduren: de prijs daalde meer dan 4% op weekbasis tot $ 3.188,25 per ounce, het diepste niveau sinds november. De opluchting over het handelsakkoord lijkt risicobereidheid onder beleggers te stimuleren, ten koste van veilige havens.

Beleggers lijken zich echter vooral te focussen op geopolitieke ontspanning. De tijdelijke handelsvrede van 90 dagen tussen de VS en China verlichtte de zorgen over een escalerende handelsoorlog. Het is nu afwachten of de twee grootmachten ook tot een definitieve oplossing komen.

Toch blijven er onzekerheden. President Trump kondigde vrijdag aan binnenkort nieuwe tarieven te communiceren aan landen waarmee de VS geen tijd heeft om onderhandelingen te voeren. Daarnaast waarschuwde Fed-voorzitter Powell dat centrale banken zich moeten voorbereiden op vaker voorkomende aanbodschokken en blijvend hogere rentes.

Ook verlaagde Moody’s vrijdag de Amerikaanse kredietrating van Aaa naar Aa1, waarmee het in lijn komt met S&P en Fitch. De reden: het oplopende begrotingstekort en de hoge herfinancieringskosten van de Amerikaanse staatsschuld. Als reactie daalden futures stevig: de Dow-futures verloren 292 punten (-0,7%), S&P 500 futures daalden 0,7% en Nasdaq 100 futures 0,8%.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties kan hierdoor verder stijgen, juist op het moment dat de economie al onder druk staat door de tarievenpolitiek van president Trump. Toch zagen we dat tot dusver niet echt gebeuren. Volgens analisten van Bleakley Financial Group onderstreept de afwaardering symbolisch de groeiende zorgen over de Amerikaanse schuldpositie. Fed-voorzitter Powell waarschuwde eerder al voor een toekomst van frequente aanbodschokken en blijvend hogere rentes.

Aziatische markten dalen na kredietafwaardering VS

In Azië kleurden de beurzen maandag rood, nadat Moody’s de Amerikaanse kredietwaardigheid verlaagde en nieuwe economische cijfers uit China teleurstellend waren. De Hang Seng verloor 0,73%, de CSI 300 daalde 0,48%. De Nikkei 225 zakte met 0,54%, de Topix met 0,36%. In Zuid-Korea verloor de Kospi 0,47% en de Kosdaq 0,77%.

De Reserve Bank of Australia begint vandaag aan haar tweedaagse beleidsvergadering. In Japan blijven zorgen over economische krimp en de zwakke yen de markten domineren.

Beleggers blijven alert op verdere reacties op de Amerikaanse kredietafwaardering, die de druk op wereldwijde obligatiemarkten en risicobereidheid verder kan verhogen.

Europese markten openen gemengd

De Europese beurzen lijken maandag gemengd te openen. De futures wijzen op een licht hogere start voor de DAX, terwijl de FTSE licht lager opent (-5 punten).

De aandacht van beleggers verschuift naar geopolitieke ontwikkelingen. In Londen vindt vandaag een belangrijke U.K.-EU-top plaats. Verwacht wordt dat premier Keir Starmer en Ursula von der Leyen een nieuw defensie- en veiligheidsakkoord aankondigen, evenals versoepelingen op het gebied van mobiliteit en handelsbelemmeringen.

Later vandaag voeren president Trump en zijn Russische ambtgenoot Poetin een telefoongesprek over de impasse in Oekraïne. Beiden lieten de vredesonderhandelingen in Turkije vorige week links liggen.

Verder verschijnen vandaag kwartaalresultaten van Ryanair en Cerillion. Er worden geen grote macro-economische cijfers uit Europa verwacht.

In Europa boekten de belangrijkste beurzen vrijdag bescheiden winst. De pan-Europese Stoxx 600 index sloot 0,4% hoger, aangevoerd door de sector huishoudelijke goederen (+1,2%). Mijnbouwaandelen daarentegen stonden onder druk (-1%). De Duitse DAX eindigde 0,8% hoger en beweegt richting een nieuwe recordstand. De index is sinds begin dit jaar al 19% gestegen.

Renk (+16%), producent van onderdelen voor gevechtstanks, was een opvallende stijger na een positieve analistenrapport van JPMorgan. Op bedrijfsniveau viel ook Novo Nordisk op, dat bijna 4% daalde na het onverwachte vertrek van CEO Lars Fruergaard Jørgensen. Analisten wijzen erop dat de strategische problemen bij de GLP-1-producent daarmee niet zijn opgelost.

Vooruitkijkend ligt de focus deze week op de inkoopmanagersindices (PMI’s) voor de VS en de Eurozone. Deze cijfers geven een belangrijk signaal over de gezondheid van de industriële en dienstensector. Daarnaast worden de definitieve inflatiecijfers uit de Eurozone bekendgemaakt en staan er toespraken van diverse Fed-leden op de agenda. Mogelijk bieden deze meer duidelijkheid over het toekomstige rentebeleid, dat nog altijd het sentiment op de markten sterk beïnvloedt.

Beursagenda

Maandag 19 meiCNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Leading index VS
04:00
11:00
14:30
14:30
16:0
Dinsdag 20 meiDE – Inflatie (PPI)08:00
Woensdag 21 meiJPY – Export
JPY – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorraden
01:50
01:50
16:30
Donderdag 22 meiDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – FOMC-lid Williams spreekt
09:30
09:30
10:00
10:00
13:30
14:30
15:45
16:00
20:00
Vrijdag 23 meiJPY – Nationale Kern CPI
DE – BBP
VS – Nieuwe huizenverkopen
01:30
08:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/05/15/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/05/16/asia-pacific-markets-live-japan-gdp-hong-kong-gdp.html

https://www.cnbc.com/2025/05/16/european-stock-markets-friday-live-updates-stoxx-600-ftse-100-dax-cac-40-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/05/16/gold-slips-heads-for-worst-week-in-six-months-on-easing-trade-tensions.html

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top