Close

Steun en weerstand: essentiële concepten binnen de technische analyse

SuperUser Account 0 0

Geschatte leestijd: 9 minutes

steun weerstand technische analyse
Binnen de technische analyse vormen steun- en weerstandsniveaus belangrijke fundamenten bij het analyseren van de grafiek.

Deze concepten helpen beleggers bij het interpreteren van koersgedrag en het inschatten van potentiële draaipunten in de markt.

In dit artikel verkennen we wat steun en weerstand precies betekenen, hoe ze ontstaan en welke rol ze spelen in de besluitvorming van marktdeelnemers.

Vraag en aanbod als drijvende kracht

Financiële markten worden in essentie gestuurd door de krachten van vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar een product groter is dan het aanbod, stijgt de prijs. Is het aanbod groter dan de vraag, dan daalt de prijs. Steun- en weerstandsniveaus ontstaan op plaatsen waar deze krachten zich in evenwicht bevinden. Daardoor kunnen prijzen op zulke niveaus tijdelijk stabiliseren of omkeren.

Steun en weerstandszones spelen ook een belangrijke rol in het bepalen van toekomstige prijsveranderingen. De steun en weerstand zones kunnen prijzen abrupt laten stoppen en uiteindelijk een trendverandering veroorzaken. Prijs kan steun en weerstand ook doorbreken, wat in de wereld van technische analyse een ‘break-out’ genoemd wordt.

Wat is weerstand?

Een weerstandsniveau verwijst naar een prijsgebied waar verkoopdruk zodanig groot is dat verdere prijsstijgingen worden tegengehou

VS-China deal stuwt markten, Trump zet Europa en farma onder druk

SuperUser Account 0 0

De grote Amerikaanse beursindices sloten de eerste handelsdag van de week stevig in het groen. De S&P 500 won 3,26 % met een slot op 5.844 punten, de Dow Jones Industrial Average steeg 2,81 % met slotkoers op 42.410 punten en de technologie‑gedreven Nasdaq 100 voegde 4,02 % toe. De slotkoers lag uiteindelijk op 20.868 punten. De small caps ondergingen ook een stevige portie optimisme. Russell 2.000 eindigde de eerste handelsdag van de week 3,42% hoger op 2.090 punten. Op sectorniveau konden alle elf de S&P 500-sectoren in de plus eindigen met uitzondering van de nutssector.

Beleggers keerden massaal terug naar risicovolle activa nadat Washington en Peking overeenkwamen hun wederzijdse invoerheffingen gedurende drie maanden substantieel terug te schroeven, een belangrijke stap richting de‑escalatie van het handelsconflict. Volgens de Amerikaanse Minister van Financiën Bessent verliepen de gesprekken ‘uiterst robuust en productief’. De VS verlaagt de gemiddelde heffing op Chinese goederen van 145 % naar 30 %, terwijl China zijn tarieven op Amerikaanse producten terugbrengt van 125 % naar 10 %. Exportgevoelige sectoren kunnen even opgelucht ademhalen.

Trumps nieuwe Executive Order zet farmabedrijven onder druk: binnen 30 dagen moeten ze vrijwillig lagere prijzen aanbieden, anders koppelt de VS haar medicijntarieven aan Europese prijzen, die volgens Trump vaak een pak lager zijn. HHS‑minister Robert F. Kennedy Jr. leidt de onderhandelingen. Indien het mislukt zal er regulering volgen. Lobbyorganisatie PhRMA waarschuwt voor minder R&D en noemt het plan ‘slecht voor patiënten’. De impact voor commercieel verzekerden blijft onzeker en politiek verzet samen met juridische acties lijken zich op te maken.

Er lijken hoopgevende geopolitieke signalen zijn. India en Pakistan kondigden een onmiddellijk staakt‑het‑vuren af en de Oekraïense president Zelensky meldde dat hij later deze week in Istanbul rechtstreeks met president Poetin zal onderhandelen. De macro‑kalender wordt deze week gedomineerd door inflatie‑ en consumptiegegevens. Vandaag verschijnt het Amerikaanse consumentenprijsindexcijfer (CPI) voor april, de markt rekent op een maand‑op‑maandstijging van 0,3 % en een jaarinflatie van 2,4 %. Core‑CPI zou eveneens 0,3 % stijgen maand-op-maand. Donderdag volgen de detailhandelsverkopen en de producentenprijzen (PPI). Vrijdag sluiten de woningbouw‑ en de sentimentcijfers de week

Blik op Azië en Europa

Chinese staatsmedia prijzen de harde opstelling van Beijing, terwijl op sociale media miljoenen berichten circuleren over het akkoord. Tegelijk wil China zich profileren als betrouwbare handelspartner en belooft het versoepelingen, ook rond exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen. Na de eerste euforie over het handelsbestand tussen de VS en China bleef de beurs in het Chinese vasteland dinsdag vrijwel vlak met de Shanghai composite die 0,08% terrein wint en de Hang Seng index neemt een duik van 1,67%. Volgens Bloomberg heft China het verbod op leveringen van Boeing-vliegtuigen op na een doorbraak in de handelsgesprekken met de VS. Dat biedt Boeing op korte termijn ademruimte. Leveringen mogen worden hervat, maar blijven afhankelijk van verdere vooruitgang in de onderhandelingen. China vertegenwoordigt 20% van de toekomstige wereldwijde vliegtuigvraag.

Europa lijkt nog steeds weinig vooruitgang te boeken in de onderhandelingen met Trump. Tegelijkertijd haalde Trump gisteren opnieuw uit naar Europa, dat hij omschreef als “gemener dan China” (vrij vertaald: nastier than China). De Europese beurzen gaan voor een vlakke opening. Verder krijgen we vandaag in de voormiddag het Duitse ZEW economisch sentiment en kijken we uit naar de kwartaalcijfers van Alfen, Kendrion, TKH Group, B&S Group, Nyxoah en ABN AMRO.

Lees meer

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top