E-mailadres: Wachtwoord: Wachtwoord vergeten?
Sluiten
Tekeningen allerhande - uit de nieuwsbrief
Een nieuwe maand, een nieuw geluid?
 
Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje, langs de watergracht --

 
Dat is de aanhef van het magistrale gedicht 'Mei' van Herman Gorter.
Het is de veertiende keer dat ik er de maand mei mee begin, alhoewel het op nieuwjaarsnacht warmer was dan heden.
Heden geen moeilijke verhalen maar een graai in de dingen die ons opvallen. 
We zaaien ideetjes
Laten we eerst even kijken hoe in de VS zo'n beurssessie zich ontwikkelt als Europa dicht is. Een typisch verschijnsel op een handelsdag in New York. Veel in het eerste uur en dan is het aan de computers. Maar zoals wij steeds zeggen: het kan mij echt niet schelen dat het systeem gemanipuleerd wordt, zolang ik maar blijf verstaan hoe het gemanipuleerd wordt en er geld aan kan verdiend worden.
 
 
Waar te beginnen. 
Met de vraag: waar zit de leider?
En dat is de dollar en de VS. In termen van beurzen.
Wij bekijken de relatieve prestatie van de Amerikaanse aandelen (vertegenwoordigd door de S&P500) versus de ACWI ofwel de ETF voor de Morgan Stanley All-Country World Index. Alles is uitgedrukt in USD dus er spelen geen deviezeneffecten.
Amerikaanse aandelen presteren sinds meer dan een jaar beter dan de rest van de wereld.
 
 
Wat met Europa? 
De markt vertelt ons dat de kopzorgen niet van de baan zijn. Er is duidelijk sprake van een minder relatief presteren.
 
 
De dollar ondersteunt het Amerikaanse verhaal. Heel duidelijk. 
 
 
Standard & Poor's, het ratingagentschap, heeft de rating van Griekenland heden met 1 knoopsgat verhoogt tot CCC.
Niet uit het oog verliezen...
 
Jarenlang hebben we Intel (INTC) in portefeuille gehad, het daalde amper maar het steeg ook niet. Maar kijk eens wat er nu aan de hand is. Denkt U dat het aandeel hier stopt? Wij geloven van niet.
 
 
Thrombogenetics gaat in de zwarte cijfers eindigen dit jaar. Goed nieuws voor vele lezers. Van de gelegenheid maken wij gebruik om de aandacht te vestigen op een sectorindex die in vuur en vlam staat: biotechnologie. Een mooie maand april slingerde de index de hoogte in.
 
 
Andere sectoren zwoegden zich door heen de maand april. Dat laat zich heel mooi lezen in de bullish percent indexen van diverse sectoren.Vooral de energiesector gaf heel wat terrein prijs sinds begin maart.
 
 
En we kunnen natuurlijk niet nalaten om de bullish percent index te tonen van de sector die de meeste klappen kreeg de afgelopen twee maanden. Jawel, de goudmijnen. Maar de HUI daalt al veel minder enthousiast terwijl aandelen koopmomentum opbouwt via de BPI. Nog even wachten...
 
 
Dat wat sectoren betreft, maar ook de 'small caps' presteerden de afgelopen weken duidelijk minder dan de 'big caps'. Deze idee vangen wij door twee indexen tegen elkaar af te wegen. Als de ratio daalt dan presteren de 'big caps' beter dan de kleiner gekapitaliseerde waarden. En dat is aan de gang.
 
 
Enkele weken terug werd de aardgasprijs in de VS de grond ingeschreven. Letterlijk. De prijs zakte helemaal terug tot 2 USD/mfc.Maar sinds half april gaat de prijsvorming de andere ricting uit. Op kousenvoeten. En niemand die nog iets zegt... 
 
 
 
Nog een sector in de lift in de VS is zonder twijfel de on-line reissector. Priceline (PCLN) is al het hele jaar in goede doen. Vorige week was er dan Expedia (EXPE), één van de grootste on-line boekingsites, erg bekend in de VS. Einde 2011 werd TripAdvisor uit Expedia gelicht (TRIP) en vandaag klimt dit aandeel na bekendmaking van resultaten gisteren. 
 
 
En dan is er Herbalife (HLF). Iemand stelde gisteren een eenvoudige vraag gedurende de presentatie van de winstcijfers over het afgelopen kwartaal. En kijk eens wat er gebeurde onder massief volume? Wowowowow.