Menu
User Menu Search
Close

Chinese economie groeit sterker dan verwacht en Volvo Cars onderuit

SuperUser Account 0 4

Verenigde Staten

Ondanks de nieuwe tariefdreigingen van president Trump slaagden de Amerikaanse indexen erin om met winst te eindigen. Beleggers hebben er duidelijk goede hoop in dat de uiteindelijke tarieven lager zullen uitvallen dan gevreesd. De brede S&P 500 en de technologie-index NASDAQ stegen met respectievelijk 0,14% en 0,27%. Ook de Dow Jones eindigde in het groen met een winst van 0,20%.

Ook op maandag dreigde Trump opnieuw met tarieven, deze keer voor Rusland. De reden voor de tarieven is echter verschillend van zijn vorige salvo’s. President Trump dreigt ermee om secundaire tarieven op te leggen aan de handelspartners van Rusland tot wel 100%, indien de Russische president Poetin niet binnen 50 dagen instemt met een overeenkomt om zijn invasie in Oekraïne te beëindigen. De secundaire tarieven zijn in feite een straf voor landen die zaken doen met Rusland. De handelspartners zullen daardoor moeten kiezen om de opgelegde tarieven te betalen of om te stoppen met zaken doen met Rusland, en op zoek te gaan naar alternatieven. Ze zouden vooral een zware tol kunnen eisen van landen die voor hun energievoorziening afhankelijk zijn van Russische fossiele brandstoffen zoals China, India, Brazilië en Turkije.

Het cijfer seizoen barst vandaag los. Noblesse oblige zal JPMorgan Chase, de grootste bank ter wereld gemeten naar beurswaarde, het cijferseizoen openen.

Blik op Azië

De markten in Azië gaan voorzichtig hoger. De Japanse sterindex Nikkei 225 stijgt met 0,39% terwijl de breder samengestelde Topix vlak noteert. Ook de Nifty 50 uit India en de Hang Seng index uit Hongkong koersen hoger. De indexen stijgen met respectievelijk 0,54% en 0,98%. De CSI 300 van het Chinese vasteland noteert vlak.

In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie sterker dan verwacht. Het bruto binnenlands product van het land groeide met 5,2% terwijl economen een groei van 5,1% verwacht hadden. Ten opzichte van het eerste kwartaal was er wel een vertraging op te merken, toen de economie een groei van 5,4% doormaakte. Door dit beter dan verwachte cijfer is het land nog steeds op koers om zijn groeidoelstelling van 5% op jaarbasis te behalen. De Chinese economie houdt dit jaar stevig stand, ondanks de tariefdreigingen en de verzwakte binnenlandse vraag. De groei werd geholpen door een sterke export en verschillende stimuleringsmaatregelen. Economen zijn door meer economische tegenwind echter voorzichtig in hun voorspellingen voor de rest van het jaar en verwachten dat de Chinese overheid nieuwe stimuleringsmaatregelen moet nemen om haar groeidoelstelling te behalen.

De consumenteninflatie in India is in juni verder gezakt tot 2,1%. Hierdoor zette de inflatie haar daling verder en bereikte hiermee haar laagste niveau in zes jaar. De consumentenprijsindex daalde in juni voor de achtste maand op rij onder meer omdat de voedselprijzen blijven dalen. De inflatiecijfers bieden de Reserve Bank of India meer ruimte om het monetaire beleid verder te versoepelen, na de grote renteverlaging van 50 basispunten in mei.

Europa

Door de nieuwe tarieven van 30% die de Amerikaanse president Trump oplegde, openden de Europese beurzen stevig in het rood. Tegen het einde van de handelsdag zijn zij er wel in geslaagd om een groot deel van dit verlies weg te werken. De Franse CAC40 en de Duitse DAX sloten nog met een verlies van 0,27% en 0,39%. De BEL20 en de FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk konden wel met winst eindigen waardoor de FTSE 100 op een recordhoogte afsloot. De indexen stegen met respectievelijk 0,19% en 0,64%. De STOXX 600 sloot quasi vlak.

Het Zweedse autobedrijf Volvo

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top