Close

Aandeel Apple: groeimotor valt stil

SuperUser Account 0 2
Het aandeel Apple is de afgelopen jaren zowaar een rots in de branding gebleken. Terwijl veel technologie-aandelen hun koersen zagen halveren, bleef Apple redelijk liggen. Sterke onderliggende resultaten waren voor beleggers genoeg reden om het aandeel Apple in de portefeuille te houden.

Gisteravond kwam het meeste waardevolle bedrijf ter wereld met de cijfers over het 4e kwartaal van 2022 naar buiten. In dit artikel bespreken we de resultaten en de waardering van de smartphonegigant.

Aandeel Apple: kwartaalcijfers Q4

Apple hanteert een gebroken boekjaar. De onderneming maakte gisteravond de resultaten over het eerste kwartaal van het fiscale jaar van 2023 bekend. Het gaat hier om de resultaten van het 4e kwartaal van 2022.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De resultaten bleven achter bij de gemiddelde verwachtingen van analisten. En dat is best bijzonder voor Apple, dat de afgelopen 7 jaar elke kwartaal de consensus wist te verslaan. De omzet daalde in het 4e kwartaal met 5,5% op jaarbasis tot $117,15 miljard. Analisten hadden op een omzet van $121,1 miljard gerekend. Onder aan de streep daalde de nettowinst met ruim 13% tot bijna $30 miljard. In de eerste reactie op de cijfers ging de koers van Apple in de nabeurs-handel met 5% omlaag.

Big Tech: Big Miss

SuperUser Account 0 0

Beleggers beleefden op donderdag opnieuw een stralend mooie dag. De Nasdaq Composite steeg met 3,25% tot 12.200 punten en beleefde daarmee zijn beste dag sinds november. De S&P 500 won 1,47%, maar de Dow Jones eindigde opvallend genoeg iets lager. Uiteraard werd er ook voortgeborduurd op het rentebesluit van de Fed van een dag eerder. De markt reageerde positief op woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell dat het pad naar lagere inflatie nu echt is ingezet.

Het aandeel Meta was met een koerswinst van maar liefst 23% de grote aanstichter van hogere koersen. Deze stijging hielp ook sectorgenoot Alphabet ruim 7% omhoog in aanloop naar de cijfers. Beleggers hadden goede hoop voor de enorme stortvloed aan kwartaalresultaten die gisteravond naar buiten zijn gekomen. Te enthousiaste beleggers kwamen echter bedrogen uit. De cijfers van Big tech vielen stuk voor stuk tegen en we zien de Nasdaq future nu zo’n 0,9% lager staan.

Apple maakte tegenvallende omzetcijfers bekend en meldde zelfs de grootste omzetdaling sinds 2016. In eerste instantie waren beleggers niet blij met de resultaten en de koers viel direct ruim 4% omlaag in de nabeurs-handel. Tijdens de earnings call werd de verwachting uitgesproken over een sterk 1e kwartaal en dat liet de koers kort even opveren. Toch eindigde de koers van Apple 3,2% lager after-market.

Amazon wist de omzetverwachtingen te verslaan, maar zag zijn winst per aandeel stevig kelderen. Ook gaf het bedrijf niet echt een sterke outlook af over het komende jaar. Het aandeel Amazon verloor ruim 5% in de nabeurs-handel.

Bij Alphabet was het beeld niet veel beter. De advertentie-inkomsten vielen terug en het bedrijf wees op hogere eenmalige kosten in Q1 vanwege ontslagvergoedingen en het verminderen van kantoorruimtes. Het bedrijf rapporteerde een winst van $1,05 per aandeel op een omzet van $76,05 miljard. Analisten hielden vooraf rekening met een winst van $1,18 per aandeel en een omzet van $76,18 miljard. De koers van Alphabet ging nabeurs met 4,6% onderuit.

Cijfers buiten de techsector waren overigens niet veel beter. Onder andere Ford en Starbucks konden de verwachtingen niet waarmaken. Het aandeel Ford daalde nabeurs met ruim 6% en Starbucks moest 1,8% inleveren.

Lees meer

LYNX Beursflash | Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

SuperUser Account 0 0

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin Blekemolen elke week verschillende aandelen of indices op basis van fundamentele en technische analyse. Deze week bespreekt hij het aandeel Meta (META). Mis geen Beursflash video, abonneer gratis op ons kanaal: https://goo.gl/ukhglM

Het aandeel Meta steeg met bijna 20% na de bekendmaking van de 4e kwartaalcijfers. Beleggers waren vooral te spreken over de positievere outlook. Het bedrijf zal in 2023 minder gaan uitgeven en kondigde bovendien een nieuwe aandelen-inkoopprogramma ter waarde van $40 miljard aan. 

Bekijk meer LYNX Beursflash afleveringen

Op de onderstaande pagina’s kunt u meer afleveringen van de LYNX Beursflash bekijken.

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2023 by Beursbubbels
Back To Top