Close

Evergrande: waarom beleggers overreageren

Inspiratiepartner Spaarvarkens 0 16
Evergrande: waarom beleggers overreageren

De wereld staat in brand. Het einde van de wereld is nabij. Neen, dat zijn niet enkel uitspraken van mensen die al eens aan de deur komen. Het waren de afgelopen week ook krantenkoppen in diverse media die je zelden hoort als de beurzen het goed doen. Dalen de aandelenkoersen, dan wordt voor de elfendertigste keer aangekondigd dat de wereld om zeep is. En dat het systeem niet deugd. Bij Spaarvarkens.be schieten we dan in actie. De boodschap? Jawel, er zijn problemen. Neen, de wereld zal niet vergaan.

TA van Edward Loef – Dag Bitcoin?

SuperUser Account 0 7

China verbiedt alle cryptohandel. Dit verbod raakt ook de transacties in de populaire Bitcoin

BTC/USD in 2021

BTC/USD in 2021

In de technische analyse van 17 mei 2021 luidde de conclusie: Bitcoin bijt in het stof. Deze constatering volgt op een verstoring in het proces van hogere bodems in de tweede helft van april dit jaar na een eerste correctiefase in de cryptomunt Bitcoin van ruim $ 64.000 naar $ 47.000. Naderhand blijkt na de bodem in juli dat er rond die $ 47.000 sprake is van een 50% Fibonacci-retracement en rond $ 52.000 van een 61,8% Fibonacci-retracement. De recente dalingsfase in reactie op de herstelbeweging in de afgelopen twee maanden bevindt zich bij $ 41.000 op een 50% Fibonacci-retracement. Het hoofd- en schouders patroon duidt op een dalingsfase naar ca. $ 38.000. Onder dit niveau wordt de technische conclusie ‘Dag Bitcoin’.

Blockchain Group (ALTBG)

Blockchain Group (ALTBG)

De beurskoers van Blockchain Group (ALTBG) heeft in de afgelopen twee jaar een spectaculaire koersrally opgeleverd. Vanaf de bodem in maart vorig jaar is hiervan in juli 2021 ca. 62% weer ingeleverd, hetgeen overeenkomt met het bekende 61,8% Fibonacci-retracement. In de technische analyse blog d.d. 17 mei 2021 werd bij € 1,58 een dalende trend vastgesteld, waaronder € 1,20 als eerstvolgend koersdoel werd gehanteerd. De ondergrens werd eind juni neerwaarts gepasseerd en op weekbasis werd een laagste slotnotering bij € 1,1550 opgemaakt. In de weken erna eindigde een herstelpoging bij € 1,53. In de afgelopen twee weken is het aanbod teruggekeerd. Onder 61,8% Fibonacci-retracements is een 100% retracement het volgende koersdoel. Noteer dan € 0,15, hetgeen dus het dieptepunt van maart vorig jaar is.

VanEck Vectors Bitcoin ETN A (VBTC1)

VanEck Vectors Bitcoin ETN A (VBTC1)

Beleggers in de VanEck Vector Bitcoin ETN A (VBTC1) zijn op basis van de technische analyse van de Bitcoin gewaarschuwd voor een vorm van afscheidsscenario. Er zijn twee aanvullende technische argumenten die rekening houden met een afscheidskus door de beleggers in dit instrument. De eerste reden is de dalende vijfstructuur in de correctiefase tussen de top in april dit jaar en de bodem in juni. Dit is een ‘Elliott Impuls’-structuur die zelden op zichzelf staat. De tweede reden is de recente top na een 61,8% Fibonacci herstelpercentage. Dit is in de ‘Elliott Theorie’ een volstrekt natuurlijk fenomeen bij groei- en vervalprocessen. Verwacht daarom onder de top van d

Yellen waarschuwt potentieel historische crash & aandelen veren op

SuperUser Account 0 7

Vooralsnog geen bemoedigende signalen uit het kamp van Evergrande. De werknemers die werkzaam zijn in de EV (electric vehicles) divisie hebben geen salaris ontvangen. Ook zouden toeleveranciers niet betaald zijn voor de geleverde producten. Het is nu de vraag of Beijing zal interveniëren of niet. Ofwel, staat er een turbulent faillissement voor de deur, of maakt Beijing van de situatie gebruik om bijvoorbeeld het bedrijf te nationaliseren (ofwel te splitsen). De coupon van de obligatie dient nu binnen de 30 dagen betaald te worden. Het bedrag is een astronomische $ 83,5 miljoen. Chinese regulators hebben Evergrande meegedeeld dat ze er alles aan moeten doen om de korte termijn verplichtingen na te komen en zo snel mogelijk de korte termijn projecten af te werken. Hoe groot is Evergrande? Volgens Goldman Sachs is de waarde van Evergrande zijn assets ongeveer 2% van het Chinese BBP, een slordige 2 biljoen yuan. Het aandeel Evergrande daalde gisteren 9%. Zelfs indien China intervenieert, zal het eerst denken aan de werknemers en het behouden van de voornaamste assets op de balans. Als gevolg zullen aandeelhouders als laatste in de rij staan om iets te recupereren van de investering. Beijing heeft lang de keuze gemaakt voor economische groei boven de gevaren van enorme schulden. Op lange termijn is zo’n model niet duurzaam, waardoor Beijing naar alle waarschijnlijkheid de toekomstige schulden zal sturen naar sectoren die van groot belang zijn voor de lange termijn toekomstige groei van het land, zoals bijvoorbeeld de technologie- en halfgeleidersector.

Koers EvergrandeIn de VS zagen we een mooie herstelbeweging. De S&P 500 won 1,21% en sloot op 4.448 punten. Het sterkste aandeel uit de index was Devon Energy, met een groene 7,75% op de borden. De technologiebeurs Nasdaq Composite klom 1,04% en Marriott International was de sterkhouder, met een stijging van 3,82 %. De Dow Jones Industrial Average was de sterkste index van de grote drie. De Dow klom 1,48% omhoog. Het aandeel Salesforce, die vorig jaar werd toegevoegd aan de Dow Jones Index, was de nummer één met plus 7,21 % tijdens de sluitingsbel.

S&P 500 koersEen ander groot verhaal in de VS is de ‘debt ceiling’ ofwel het schuldplafond. Het schuldplatfond is het maximale bedrag dat de overheid in de VS kan lenen op de financiële markt, door bijvoorbeeld het uitgeven van overheidsobligaties.  Dit plafond is nu quasi bereikt en de VS zit bijna zonder geld. De Democraten willen een verhoging van het schuldplafond waardoor de overheid weer obligaties kan uitgeven, maar de Republikeinen houden voorlopig de boot af. Naar eigen zeggen door het enorme investeringsplan die Biden enkele maanden geleden aankondigde. De druk op de overheid in de VS is groot. De minister van Financiën, Janet Yellen, spreekt over een historische economische crisis, indien de VS niet tegemoet kan komen aan haar financiële verplichtingen. Volgens schattingen zit de VS midden oktober zonder geld. Dit kan de nieuwe driver worden voor de aandelenmarkt de komende maanden, zowel positief als negatief.

Gisteren kregen we van de Bank of England te horen dat er een moge

TA van Edward Loef – Drie opwaartse koersuitbraken

SuperUser Account 0 0

Het sentiment in sommige individuele aandelen oogt ijzersterk. Dat blijkt uit opwaartse koersuitbraken.

Lotus Bakeries op uurbasis vanaf augustus

Lotus Bakeries op uurbasis vanaf augustus

Er zijn regelmatig perioden waarin twijfels rijzen omtrent de toekomstige richting van de beurskoersen. Vraag en aanbod houden elkaar dan in wankel evenwicht en per saldo beweegt de beurskoers dan zijwaarts. Het wachten is op een beslissende uitbraak boven een weerstandniveau of onder een steunniveau. Op zo’n moment blijkt welke van de twee marktparticipanten het sterkst is. Vandaag breekt intraday het aandeel Lotus Bakeries uit boven de hoogste koersniveaus van de afgelopen weken. Wie momenteel op zoek is naar kanshebbers op een nieuwe rally naar nieuwe hoogtepunten kijkt naar Lotus Bakeries als kandidaat met als voorwaarde dat de beursnotering nu niet meer magterugvallen onder het uitbraakniveau € 5.800.

RELX vanaf juli 2021 op dagbasis

RELX vanaf juli 2021 op dagbasis

Een ander aandeel dat vandaag in technische zin positieve aandacht trekt is RELX. Vanaf begin augustus bewoog de beurskoers na een sprint omhoog gedurende enkele weken tussen € 25,34 en € 25,95. Dit is weliswaar een heel smalle tradingrange, maar nu duidelijk wordt dat de opwaartse ambities sterker zijn dan de aanbodkrachten kan een volgende rally snel worden ingezet. De stijging voorafgaand aan de zijwaartse tradingrange bedroeg ca. € 2,00 per aandeel. Dat zou erop duiden dat nu € 2,00 mag worden opgeteld vanaf ca. € 25,34. Een koersdoel nabij € 27,34 lijkt dan ook op kortetermijn ineens haalbaar.

OCI op weekbasis vanaf 2018

OCI op weekbasis vanaf 2018

De beurskoers van OCI toont in de grafiek op weekbasis een opwaartse uitbraak boven de eerdere  koerstoppen rond € 23 dit jaar. De uitbraak volgt op een sterke rally vorige week. Dat is opvallend, want aandelenindices werden in de afgelopen dagen geplaagd door nogal wispelturig marktgedrag. Die wispelturigheid blijkt niet uit de duidelijke richting die de beurskoers van OCI is ingeslagen. Het is niet ongebruikelijk om de beweging tussen de recente correctiebodem rond € 18,50 en weerstand bij € 23 naar boven om te klappen. Het koersdoel voor OCI wordt dan becijferd bij ca. € 27,50 en dat is vanaf het huidige niveau bij € 24 een aantrekkelijke 10% winstpotentie.

Je zit vast goed met vastgoed

Inspiratiepartner Rendemenplus 0 28

Hoe kan ik mijn beurstrategie verbeteren? Waar kan ik het risico verlagen? …

In mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd’ wil ik via een beursquote en wat uitleg graag mijn bevindingen met jullie delen.

Vandaag dacht ik na over volgende quote:

 

Je zit vast goed met vastgoed”

                   Geert | Rendement Plus

Belgen en vastgoed, het is vaak één. Belgen wensen niet zelden een eigen stekje en soms ook vastgoed om te verhuren want met vastgoed zit je vast goed.

Dat moet ook de Chinese vastgoedmoloch Evergrande gedacht hebben. Maar of zij nog achter mijn quote staan is niet zo zeker.

 

(veel te veel) schulden

Ook wij Belgen dienen ons doorgaans fors in de schulden te steken om dat eigen stekje te verwerven. Niet zelden moeten we 20 jaar of langer ‘travakken’ (Vlaams dialect afgeleid van het Franse travailler of werken in mooi Nederlands). Maandelijks mooi de aangegane schuld terugbetalen + intrest uiteraard. En daar is niets mis mee, men heeft immers het geld van de bank ‘gekregen’ -ontleend is correcter – en dus dient het netjes terugbetaald te worden.

Zolang er niets fout loopt in dit jarenlange parcours van maandelijkse afbetalingen is er geen probleem. De problemen beginnen natuurlijk wel wanneer om een of andere reden aan de maandelijkse aflossing niet wordt voldaan.

Wanneer men dan ook nog eens teveel schulden heeft aangegaan (een te hoge lening voor de woning al dan niet in combinatie met andere nog lopende leningen) dan kan de combinatie van beide bovenstaande punten uitgroeien tot niet zozeer een probleem, maar eerder tot een ware financiële catastrofe.

 

Evergrande

Laat nu net een veel te grote schuldenberg het probleem zijn van Evergrande. Dit bedrijf is niet groot maar supergroot. Het mag niet omvallen. Het wordt aanzien als too big to fail. Het mag dus niet bezwijken onder zijn schulden want anders wordt gevreesd voor een Lehman Brothers-moment.

Veel beleggers kennen Lehman Brothers nog wel. Ook niet beleggers zullen wellicht wel een belletje horen rinkelen want het was deze zakenbank die in september 2008 omviel en zo voor de kredietcrisis zorgde. Het volledige financiële systeem daverde op z’n grondvesten en ook bij ons gingen banken als Dexia, Fortis en ja ook KBC kopje onder. Van dit trio bestaat enkel KBC 23 jaar later nog onder dezelfde naam.

Een crisis van die omvang raakt ook de burger rechtstreeks in z’n portemonnee. Aandelen dalen en dus ook die in diverse pensioenspaarplannen. Meer burgers dan je denkt zijn dus geïnvesteerd in aandelen.

Maar ook de economie vertraagt bij grote crisissen. Verkoop daalt men probeert meer te sparen en ook z’n spaargeld te beschermen want als ‘het systeem’ omvalt riskeert men zelfs zijn spaarcenten weggeplukt te zijn worden.

Evergrande valt dus beter maar niet om want de gevolgen zouden voelbaar kunnen zijn over heel de wereld. Of het zover komt weet ik niet, maar zeker is wel dat het Evergrande-debacle zowel de aandelenbeurzen als de cryptomarkten in de ban houdt (noot: van Bitcoin en bij uitbreiding de andere cryptomunten wordt gezegd dat ze het nieuwe goud zijn omdat ze weerwerk zouden bieden bij crisissen. Tot op heden valt van deze zogenaamde crisisbestendigheid weinig te merken.)

 

 

 

 

 

 

Om rijk te

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2021 by Beursbubbels
Back To Top