Menu
User Menu Search
Close

Tarieven op koper en beursgang in Brussel

SuperUser Account 0 0

Verenigde Staten

Hoewel president Trump weer een nieuw tarievensalvo de wereld instuurde, lijken beleggers hier niet meer wakker van te liggen. Trumps beleid is zo wispelturig dat beleggers door de korte termijn grillen kijken en afwachten tot wanneer de tarieven effectief in werking treden. In een rustige handelssessie sloten de Amerikaanse indexen dan ook nagenoeg vlak. De Dow Jones en de S&P 500 kenden een daling van respectievelijk 0,37% en 0,07% terwijl de NASDAQ 0,03% steeg.

Terwijl president Trump eerst landen viseerden met zijn tarieven, richt hij zijn pijlen nu op specifieke goederen en sectoren. De Amerikaanse president meldde dat hij een tarief van 50% zal heffen op de invoer van koper. Hij liet daarnaast uitschijnen dat er nog meer hoge sectorspecifieke heffingen op komst zijn. Trump dreigde bijvoorbeeld ook nog dat er binnenkort zeer hoge tarieven zullen gelden op farmaceutische producten die de Verenigde Staten binnenkomen “van wel 200%”. Door het voorgestelde tarief op koper steeg de prijs van het rode metaal tot een recordhoogte. De koperprijs werd in één dag meer dan 13% duurder waardoor het zijn grootste prijsstijging sinds 1989 beleefde. Aandelen van kopermijnbouwer Freeport-McMoRan stegen ondertussen met 5% omdat beleggers verwachten dat binnenlandse producenten zullen profiteren van het tarief. Koper is het op twee na meest gebruikte metaal, na ijzer en aluminium. De Verenigde Staten importeren bijna de helft van het koper dat ze gebruiken, waarvan het meeste uit Chili komt.

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, is vastbesloten om een koploper te blijven in de ontwikkeling van AI. Hiervoor heeft het bedrijf enorm veel geld over. Meta probeert de knapste AI-koppen bij haar concurrenten los te weken met enorme bedragen. Volgens Amerikaanse media biedt Meta haar toekomstige werknemers een contract aan van $ 300 miljoen in vier jaar, waarbij de werknemer gegarandeerd $ 100 miljoen zou verdienen in het eerste jaar. Deze bedragen, hoewel niet officieel bevestigd door Meta, lijken misschien overdreven maar Meta wil kost het wat kost vermijden dat het achterblijft op het gebied van AI. De sector staat nog in haar kinderschoenen waardoor bedrijven verwachten dat deze miljoeneninvesteringen in de komende jaren hun vruchten zullen afwerpen.

Blik op Azië

De aandelenmarkten in Azië laten een gemengd beeld zien. De Japanse sterindex Nikkei 225 kent een stijging van 0,28%. De breder samengestelde Topix stijgt met 0,36%. De CSI 300 van het Chinese vasteland noteert vlak terwijl de Hang Seng index uit Hongkong een daling van meer dan 1% laat zien.

Defensieaandelen uit Zuid-Korea kenden een stijging doordat president Trump verklaarde dat het land in de toekomst meer voor zijn eigen militaire bescherming zou moeten betalen. Volgens president Trump doet de economie van het land het goed en is er ruimte om meer te betalen voor haar eigen militaire uitgaven. Winsten werden aangevoerd door SNT Dynamics en LIG Nex1, die respectievelijk 9,45% en 8,21% stegen.

Europa

Ook de Europese markten lijken de tariefdreiging van president Trump voorlopig achter zich te laten. De meeste Europese indexen sloten dan ook met winst af. De Franse CAC40 en de Duitse DAX kenden een stijging van respectievelijk 0,56% en 0,55%. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk kende een gelijkaardige winst met een stijging van 0,54%. Enkel de BEL 20 sloot de handelsdag in het rood met een verlies van 0,27%. Zwaargewicht AB InBev was hier met een daling van 1,29% mede verantwoordelijk voor. De pan-Europese STOXX 600 steeg met 0,41%.

Vandaag staat in Brussel de eerste beursgang sind

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top